In het Frans-Vlaamse Sercus, op zeventig kilometer van Roeselare, organiseert de VTB-VAB, zondag een gratis Poëzie Picknick rond Guido Gezelle. Het gemeentebestuur van Sercu en de toeristische dienst van Roeselare werken aan het initiatief mee.

Vanaf 10 uur ben je zondag welkom op het markplein van Sercu. Om 10.30 uur is een bezoek aan de struisvogelkwekerij van burgemeester Alfred Dumont gepland. Terzelfder tijd vinden in de kerk van het nabijgelegen Zerkel een misviering en een inzegening van een Vlaams kapelletje uit 1670 plaats.

Over de middag kan je een markt met diverse streekproducten van plaatselijke landbouwers en handelaars bezoeken. Je kan je eigen picknick meebrengen of ter plaatse een mand samenstellen. Om 14.30 uur wordt een poëziewandelpad ingewandeld.


Emile Descamps
Guido Gezelle bezocht in 1898 zijn vriend Emile Descamps, pastoor van Zerkel of Sercus, en schreef een gedicht over die trip. Het stadsbestuur en de toeristische dienst van Roeselare maakten met de steun van de stedelijke werkplaatsen een tiental wegwijzers klaar voor een 1,8 km lange wandeling. Het pad slingert zich langs de Zerkelbeek en biedt een uniek zicht op de Casselberg. Nadien volgt nog een poëzie-moment.

VTB-VAB voorzitter Dirk Lievens zocht diverse Frans-Vlaamse dichters die in het Frans of in het oude Vlaams enkele gedichten van Gezelle voorlezen. Daarna wordt voorgedragen uit eigen werk. Kinderen uit de streek brengen hun voorkeurversjes. De dag eindigt met Frans-Vlaamse volksmuziek en diverse volksspelen.

Wie in groep mee tot in Sercus meewil, neemt best vooraf contact op met Dirk Lievens op 0495-68.56.53. Wie op eigen initiatief rijdt, neemt best de weg via Poperinge, Steenvoorde, Hazebrouck. (AVN)