In de schoolgebouwen van de Hagewinde in Ardooie is deze week een experimentele vakantiewerking voor kinderen met een mentale of fysieke handicap opgestart. Het gaat om een initiatief van de jeugddiensten van Roeselare, Izegem en Tielt. Met vijf tot acht ingeschreven kinderen per dag is de respons niet overdreven groot, maar in augustus worden meer deelnemers verwacht.

Om het experiment op de wijk De Tassche in goede banen te leiden, hebben de jeugddiensten van Roeselare, Izegem en Tielt en de vrijetijdsdienst Opstap een verantwoordelijke in dienst genomen. Veerle Watteny uit Tielt coördineert in juli en augustus, telkens twee weken, de vakantiewerking voor gehandicapte kinderen.

,,We hebben deze week onder meer al een autistisch kindje opgevangen, een meisje met een mentale achterstand en een hyperkinetisch jongetje'', vertelt Veerle. ,,De zusjes en broertjes van de kinderen die ondersteuning nodig hebben, mogen ook meekomen. We rekenen een monitor per twee kinderen. Dat lijkt misschien veel, maar bepaalde kinderen hebben een intensieve begeleiding nodig. Een autistje bijvoorbeeld is moeilijk benaderbaar en bindt zich maar aan één persoon.''

In een schriftje schrijven de moni's elke dag een verslagje voor de ouders en die reageren op hun beurt vrij enthousiast over de vakantiewerking. ,,Een prachtig initiatief. Op de terugweg naar huis zat Eva te kraaien en te vertellen en deed ze stoer over alles wat ze mocht doen'', schrijft de moeder van Eva (5).

Floris (9), de broer van Eva, is kerngezond maar blijft samen met zijn zusje op de vakantiewerking. ,,Het is hier heel leuk. Het tofste dat we deze week mochten doen, was met wasknijpers een onderlegger knutselen'', lacht Floris.

Ondanks de relatief lage opkomst is Veerle Watteny niet ontevreden. ,,In de regio bestaat er amper aanbod aan vakantieopvang voor gehandicapte kinderen. Op een gewone speelpleinwerking krijgen zulke kinderen te weinig aandacht en lopen ze verloren. De ouders zijn ons zeer dankbaar voor deze mogelijkheid.''


Accommodatie
De schoolgebouwen van de Hagewinde stonden - als locatie - begin juni nog ter discussie in de gemeenteraad van Roeselare. Te schools, vonden sommige politici.

,,Deze gebouwen waren een noodoplossing'', geeft Veerle Watteny toe. ,,Maar ik vind dat ze ruimschoots voldoen. Als het van mij afhangt, mag het volgend jaar weer hier zijn. We kunnen extra materiaal gebruiken van de Hagewinde, bovenop wat we met ons eigen budget hebben aangekocht.''

Behalve Veerle Watteny komen alle moni's en kinderen uit de streek van Izegem-Roeselare. Uit het Tieltse is er nog geen respons. Voor augustus zijn al enkele kinderen ingeschreven, maar er is nog plaats, aldus nog Watteny.

  • Vakantiewerking in de Hagewinde nog tot 26 juli en ook tijdens de tweede en derde week van augustus, telkens van 9 tot 16 uur. Deelnameprijs per kind en per dag is vijf euro. Meer info bij de vrijetijdsdienst Opstap, Noordstraat 218, Roeselare op 051-20.65.59.