Het Buggenhoutse speelplein Spelemee breekt records. En dat is te wijten aan de verdubbeling van de speeloppervlakte, met heel wat nieuwe speeltuigen, en aan het invoeren van het systeem van het vrij spelen. Dat kregen de mensen van de Vlaamse Dienst voor Speelpleinwerking (VDS) gisteren te horen van de Buggenhoutse speelpleinmonitoren. De VDS bezocht vijf Oost-Vlaamse speelpleinen, waaronder dat van Buggenhout.

,,We bezoeken vandaag de speelpleinen van Merelbeke, Oudenaarde, Lochristi, Hamme-Zogge en Buggenhout'', zegt Jo Van den Bossche van VDS. ,,In ons gezelschap bevinden zich verantwoordelijken van Vlaamse speelpleinen en jeugdschepenen. We gunnen hen een blik achter de schermen van de diverse speelpleinen. De vijf uitgekozen speelpleinen hebben een verschillende werking, infrastructuur en aanbod.''

Jo Van den Bossche toonde zich erg enthousiast over de Buggenhoutse speelpleinwerking. ,,De oppervlakte van het terrein is verdubbeld, net als de infrastructuur. Dat biedt indrukwekkend veel speelmogelijkheden. Maar ook beschikt Buggenhout over een uitstekende monitorenvorming. De monitorenploeg is erg enthousiast. En dat appreciëren we.''

Hoofdmonitrice Carolien Jacobs werd even stil van al die lofbetuigingen. ,,We kenden alleszins dit jaar een indrukwekkende start, met honderdvijftig kinderen. Nu draaien we met daggemiddelden van honderdtwintig tot honderddertig kinderen. Tot vorig jaar was een dag met honderdtwintig kinderen een heuse topdag, nu is dat de gewoonste zaak van de wereld geworden'', zegt Carolien Jacobs.


Vrij spel
,,Het succes van ons speelplein is te wijten aan twee zaken. In de eerste plaats is er de vernieuwde en uitgebreide infrastructuur. Maar ook het doorzetten van het systeem van het vrij spel, waar we vorig jaar al eens mee experimenteerden, is een schot in de roos. Vrij spel houdt in dat de kinderen kunnen kiezen uit een aanbod van activiteiten. Deze activiteiten zijn niet meer echt leeftijdsgebonden, maar wel gebonden aan een activiteit. Deze keuzemogelijkheden bevallen de kinderen wel. Er komen heel wat kinderen langs die evengoed bij hun moeder en vader thuis zouden kunnen blijven. Kinderen komen graag naar Spelemee, zonder dat ze van hun ouders moeten.'' (PDC)