Nazareth opent in september het filiaal van de Deinse Academie. ,,De interesse, het recruteringsveld en twee bloeiende muziekverenigingen waren er al. Reken daarbij de goede samenwerking met Deinze en het stevige dossier dat directeur Geert Dhondt opstelde'', zegt schepen van Cultuur Roland Danneels. ,,Op die manier kregen we de Nazarethse muziekschool op één jaar rond. Sint-Martens-Latem moest er twintig jaar op wachten en Gavere stuitte vorig jaar op een weigering.''

Een oude droom die waar wordt, zo klinkt de lichte euforie in Nazareth. Vooral omdat het gemeentebestuur de echo opving uit Brussel dat het één van de laatste filialen is waarvoor de minister haar toestemming zou geven.

Dat fiat kwam er op 11 juli, maar de gemeente had toen al haar huiswerk onder voorbehoud gemaakt: huur van twee lokalen in het voormalige klooster, aanstelling van toezichthouder Véronique Halin en aankoop van piano's, didactisch materiaal en meubilair. Ten laatste eind oktober worden de ruimtes volledig opgesmukt en aangepast.

,,En bij een jong filiaal horen ook twee jonge, dynamische leerkrachten. Dat worden Sara Van Hoezen voor woord en Joop Verzele voor notenleer'', weet directeur Geert Dhondt.


Geen toeval
De vlotte toestemming uit Brussel is niet toevallig. Er volgen 135 Nazarethse leerlingen les in Deinze, er spelen veel jonge inwoners bij de Sint-Ceciliafanfare en bij de harmonie Vrank en Vrij en er loopt ook een privé-initiatief onder de vorm van een muziekatelier.

Kunstonderwijs in eigen dorp is dus een verantwoorde investering. Ook op economisch en ecologisch vlak, want jaarlijks worden aldus 50.000 kilometer verplaatsing overbodig.


Vierde filiaal
Nazareth wordt na Kruishoutem, Zulte en Sint-Martens-Latem het vierde filiaal van Deinze en kan leerlingen recruteren uit Nazareth, Eke, De Pinte, Zevergem, Semmerzake, Zingem, Ouwegem, Asper en Gavere. De locatie van het oude klooster ligt centraal, is zeer ruim en biedt een veilige in- en uitgang.

De vier jaren van de lagere afdeling worden trapsgewijs uitgebouwd met vanaf het tweede jaar instrumentenleer. ,,De muziekschool is een nieuwe troef binnen het rijke cultureel leven van Nazareth'', besluit schepen Danneels.