,,Een hoeveslagerij starten was een sprong in het onbekende. Maar we hebben het ons niet beklaagd. We zijn nu bijna twee jaar bezig en zeer tevreden over de verkoop'', zegt Katrien Heyde. Ze las in een landbouwtijdschrift over hoeveslagerijen en besliste de stap te zetten. Ze runde toen al tien jaar een landbouwbedrijf in de Moerstraat in Eeklo. ,,Ik heb wel een ondernemersopleiding moeten volgen aan het Imov, want je hebt een diploma van slager nodig om een hoeveslagerij te mogen openen.''

  • Wat voor landbouwbedrijf hadden jullie voor de start van de hoeveslagerij?
  • Katrien Heyde: ,,We hadden een klein familiaal bedrijf. We kweekten vooral zeugen en een paar runderen. Mijn man, Geert Buysse, ging uit werken. Toen we beslisten met een hoeveslagerij te starten, hebben we zelf moeten uitzoeken hoe we aan de vergunningen zouden geraken. We leverden een koestal in voor de winkel en moesten een systeem van kleinschalige waterzuivering installeren.''

  • Is jullie manier van landbouw voeren veranderd sinds de start van de slagerij?
  • ,,We hadden net de dioxinecrisis achter de rug en beslisten enkel nog maïs van eigen kweek te voederen aan onze dieren. We hebben ongeveer twintig hectare grond waarop we maïs kweken. We voederen onze dieren nu met de hand, wat alle dagen drie tot vier uur werk is. We hebben wel gemerkt dat we ons vlees niet duurder kunnen verkopen. Momenteel verkopen wij bijvoorbeeld ons gehakt tegen 4,2 euro per kilo, wat zelfs goedkoper is dan bij de slagers. We verkopen enkel vlees van onze eigen boerderij. Het slachten gebeurt in het slachthuis.''

  • Is het eenvoudig om op deze wat afgelegen plaats een klantenbestand op te bouwen?
  • Geert Buysse: ,,Bij de start was het afwachten of er klanten zouden komen. Als het tegenvalt sleur je immers heel je landbouwbedrijf mee. Maar dat viel zeer goed mee en het aantal klanten blijft stijgen. Sommigen komen zelfs uit het Gentse. Onze clientèle bestaat hoofdzakelijk uit oudere mensen. Het is zeer moeilijk om jonge mensen te bereiken.''

  • Komen die mensen dan grote hoeveelheden kopen voor de diepvries?
  • Katrien Heyde: ,,We bieden de mogelijkheid om kleine hoeveelheden te kopen. Men kan bij ons ook voor een kotelet terecht. Nu krijgen we veel bestellingen voor grote pakketten die we op voorhand klaarmaken. We zijn met kippen begonnen omdat daar zeer veel vraag naar is. Wij slachten die een keer per maand en bijna alles is op voorhand besteld. Mensen willen duidelijk zekerheid over de herkomst van hun voedsel. In het begin was het niet eenvoudig om te weten wat je allemaal moet aanbieden. Zo merkten we vlug dat je charcuterie moet verkopen. We zijn open tijden het weekend en dan willen de klanten beleg kunnen kopen. Die afgeleide producten bereiden we allemaal zelf.''

  • Het Heydehof van Katrien Heyde en Geert Buysse is gelegen aan de Moerstraat 6A, 9900 Eeklo, telefoon 09-378.31.20.