Naast politie, brandweer, security en mensen van de dienst Feestelijkheden zullen ook 32 stewards de mensenstroom op 21 juli naar het vuurwerkspektakel op het Sint-Pietersplein begeleiden. De stad laat 22.000 bezoekers toe. Ze vraagt nadrukkelijk te voet of met openbaar vervoer te komen en niet met de auto.

Net als vorig jaar organiseren de stad ent en vzw Internationaal Straattheaterfestival op de nationale feestdag een vuurwerkspektakel. Le Concert de feu is een spectaculaire dialoog tussen vijf percussionisten en vuurwerkmakers, tussen de groepen Les Commandos Percus en Brayses .

Het spektakel heeft plaats op het Sint-Amandspleintje en een stuk van het Sint-Pietersplein dat daarbij aansluit. ,,We hebben een ruime veiligheidsperimeter gepland voor de afschietplaatsen'', zegt Jan Schiettekatte, directeur van de dienst Feestelijkheden.

Omdat het vorig jaar een overrompeling was, heeft de stad nu een plan uitgewerkt. Er zijn maar twee toegangen tot het Sint-Pietersplein. De eerste via het Sint-Pietersplein, kant Kramersplein/Kantienberg/Schoolmuseum. Daar kom je in het blok A waar plaats is voor 10.513 mensen.

Een tweede toegang is er via de Graaf Arnulfstraat, kant Sint-Pietersnieuwstraat. Langs daar kom je in blok B, waar 11.364 mensen kunnen staan.


Afgesloten
Om de voorbereidingen voor het spektakel te kunnen doen, worden een reeks straten en pleinen van 9 uur 's morgens afgesloten tot 2 uur 's nachts. Het gaat om het Sint-Pietersplein, Sint-Amandstraat (zowel kant Kazernenstraat, als kant Kunstlaan), hoek Kunstlaan/Sint-Pietersplein, hoek Kantienberg/Sint-Pietersplein, hoek Sint-Pietersnieuwstraat/Sint-Pietersplein, hoek Blandijnberg/Sint-Pietersplein. Daar is dan geen doorgaand verkeer mogelijk. Bewoners kunnen hun pand met gemotoriseerd vervoer of fiets maar verlaten voor 9 uur 's morgens of na 2 uur 's nachts.

Zij kunnen parkeren op de Citadellaan, de parking Kantienberg-Decascoop, in de Ledeganckstraat en de Gaspard De Craeyerstraat, alsook in de omgeving van de Leopoldskazerne. Binnen de perimeter worden bewoners begeleid door een steward naar hun woonst.

Vanaf 19 uur worden ook heel wat straten verkeersvrij en/of parkeervrij gemaakt.

Alle bewoners en handelaars uit de buurt rond het Sint-Pietersplein kregen een brief met alle uitleg in de bus. Het publiek wordt aangeraden op tijd te komen. Het vuurwerk begint om 23 uur. Het publiek is al welkom vanaf 20 uur.