In Maarke-Kerkem waren er maar twee toneelspelers meer, in Schorisse had er al twee jaar niemand meer op de planken gestaan. Gelukkig namen beide toneelverenigingen een wijs besluit en besloten samen te werken. ,,Amarant'' uit Maarke-Kerkem en ,,'t Kwamter'' uit Schorisse versmolten tot ,,Kwamarant''. Een glasheldere en logische naam die bewijst dat beide groepen bereid zijn evenveel water in de wijn te doen.

Maarkedal heeft een flinke toneelreputatie. Met ,,Die Winterroose'' in Etikhove, ,,'t Vergeet-ons-nietje'' in Louise-Marie, ,,Amarant'' in Maarke-Kerkem en ,,t Kwamter'' in Schorisse zijn er vier toneelverenigingen, en dat voor een goede zesduizend inwoners. De twee laatstgenoemden kregen het de voorbije jaren echter moeilijk.

In Maarke-Kerkem bleven er dit voorjaar slechts twee spelers over. Bestuursleden waren er genoeg en de jaarlijkse opvoeringen lieten ,,De Lustigen Boer'' toch vier keer vollopen met telkens een honderdtal toeschouwers.

Een gelijkaardige situatie in het naburige Schorisse, waar ook maar een handvol spelers waren, en dan nog allemaal ,,mannelijke rollen''. Daar wordt al twee seizoenen niet meer gespeeld. Tot grote spijt van de trouwe aanhang, zo'n 600 toeschouwers, die jaarlijks voor een avondje toneel naar ,,De Wante'' afzakte.


Zes spelers
Beide toneelverenigingen hebben nu besloten onder de nieuwe naam Kwamarant toneel te brengen. Er werd een nieuwe bestuursgroep samengesteld, de repetities en opvoeringen vinden voortaan plaats in ,,De Wante'' in Schorisse en momenteel telt Kwamarant zes spelers, maar nieuwe leden blijven steeds welkom. De spelers zijn Geert Deschaumes (Schorisse), Veronique Hubeau (Oudenaarde), Marleen Clepkens (Leupegem), Tineke Beugnies (Schorisse), André Van Wijmeersch (Schorisse) en Peter Hebbelinck (Oudenaarde).

  • Eind januari 2002 brengt Kwamarant zijn eerste stuk op de planken: Vijgen na Kerstmis . Regisseur is Jean Desmaele. Info: Luc Vermeulen, tel. 055-45.57.60.