We hebben de zon meegebracht, want het schijnt dat er hier nooit zon is'', zegt Annica Mårtensson lachend en wijst op de stralende zon die het logo van Bustrup goes Africa siert. De Zweedse is verbonden aan een Deens instituut in Bustrup dat jongeren opleidt om als vrijwilliger naar Afrika te trekken. Voor hun reis zoekt een team met negen nationaliteiten deze week steun in Gent.

In Bustrup staat één van de vijftien scholen van de organisatie Humana People to People , waar jonge volwassenen zes maanden lang een opleiding kunnen volgen om gedurende veertien maanden als vrijwilliger in de Derde Wereld te werken. Elk team moet ook geld samenbrengen om het project te betalen. Omdat Denemarken daarvoor te klein is, trekken de schoolteams daarvoor ook naar andere Europese landen.

Zo werd een groep van elf vrijwilligers, afkomstig uit negen verschillende landen uit vier continenten, naar Gent gestuurd. De meesten kwamen met een bestelwagen naar Gent. Twee duo's deden de reis al liftend, van benzinestation tot benzinestation. De Amerikaanse Maria Rodrigues vond het een unieke ervaring. ,,We waren 26 uur onderweg, zonder slapen, en reden met negentien verschillende wagens''.

Het team maakte vooraf een krantje waarin de leden, hoofdzakelijk in het Engels, zichzelf en hun project voorstellen onder de titel Africa & us . ,,Niemand van ons had ooit een krant gemaakt'', vertellen ze enthousiast. ,,Wel kregen we wat hulp van een lokaal agentschap.'' Dit krantje proberen ze in Gent te verkopen.

,,Het is de eerste keer dat we zo geld inzamelen'', zeggen ze. ,,We kunnen dus niet goed vergelijken, maar we hebben de indruk dat het toch vlot gaat. Sommige mensen reageren wat aarzelend omdat ze denken dat we iets met de anti-globaliseringsactie te maken hebben, maar de meesten reageren toch positief. Wie geen 200 frank voor het krantje wil betalen, mag ook een kleiner bedrag geven. Elke frank is welkom. Ten slotte gaat het niet om dat krantje, maar om ons project.''

Voor de leden is het meteen een gelegenheid om met de mensen te praten over vrijwilligerswerk en de Deense organisatie. ,,We zijn geen NGO, want dan ben je toch altijd afhankelijk van de overheid die je subsidieert. Dan moet je bijvoorbeeld materiaal in Denemarken aankopen. Wij kopen dat liever in Afrika zelf. Wij gaan ook niet naar Afrika om voedsel of geld uit te delen. We willen de Afrikanen helpen met informatie en onderwijs, zodat ze hun ontwikkeling zelf in handen kunnen nemen. De meeste van onze projecten worden trouwens door Afrikanen geleid.''

  • Info op de website www.drh-movement.org