Op 13 juli vindt vanaf 12 uur het elfde cabrio-treffen plaats aan taverne Wanroy in Waanrode-centrum. Eén van de meest opvallende cabrio's is de Trabant Kübel van Marc Willems (39) uit Kerkom. Het legervoertuig werd tot 1989 gebruikt om de Berlijnse muur te bewaken. Nu beleeft Marc veel plezier aan de wagen. Het kan verkeren.

Marc Willems: ,,Mijn Trabant Kübel, ook Grens-Trabant genoemd, werd gebouwd in 1968 in het voormalige Oost-Duitsland. Dit Trabantmodel werd uitsluitend gemaakt voor het Oost-Duitse leger. Voor niet Oost-Duitse burgers bouwde men vanaf 1978 de Tramp. Dat meer luxueuze type werd bijvoorbeeld naar Hongarije uitgevoerd. Van beide types werden gezamenlijk 11.000 stuks gemaakt. Mijn kakikleurige Kübel kocht ik in 1995 aan. Mijn interesse voor de Trabant was gegroeid sedert de val van de Berlijnse muur. Een autohandelaar in Heverlee kocht hier oude auto's op en verkocht die in de Oostbloklanden, terwijl hij Trabantjes naar hier overbracht. Tot 1974 werden er ook in België Trabantjes verkocht, maar daar kwam een einde aan omwille van veiligheidsredenen.''


Aparte verwarming
De Kübel is tot aan de voorruit zoals een gewone Trabant, dan krijgt hij de vorm van een soort jeep met dak- en zijkantzeilen. De wagen beschikt over een 2 cilinder tweetaktmotor 600 cc. Hij heeft ook een aparte benzineverwarming. Daar maakten de soldaten aan de muur gebruik van om zich te verwarmen in de winter.

,,Voor het onderhoud zorg ik meestal zelf. Bij een autohandelaar in Sint-Katelijne-Waver kan ik wisselstukken kopen. Jaarlijks vindt in het Oost-Duitse Zwickau, de stad waar de Trabant gemaakt werd, een internationaal Trabant-treffen plaats. Daar komen zo een 4.000 bezitters van een Trabant op af.''

De kruissnelheid van dit autootje is 80 km per uur, de topsnelheid 100 km. Nog enkele merkwaardigheden: de Kübel beschikt niet over een benzinemeter, het benzinepeil wordt gemeten met een stokje. Voorts rijdt de wagen met alle soorten benzines, aangevuld met 3 procent tweetaktolie.