De oogst van het Druivencentrum Solheide dreigt dit jaar verloren te gaan. De gemeente wilde een serrist aanstellen om de serres te bewerken, maar er staan geen kandidaten te drummen voor deze job. Hij zou nochtans de opbrengst zelf kunnen opstrijken.

Gouverneur Lodewijk De Witte en gedeputeerde Yvan Ottenbourgh overhandigden zopas de sleutels van het centrum aan burgemeester Dirk Brankaer. Die liet eerder al horen dat de gemeente een deel van het Druivencentrum als een levendig museum wil laten uitbaten.

,,We hebben wel gemeentepersoneel ingezet om het aanbinden te verzorgen. Maar de knip, die hebben we moeten overslaan. Het gaat om een erg arbeidsintensieve activiteit. Dit jaar is er dus geen oogst maar we willen wel alles klaarmaken om dat volgend jaar mogelijk te maken'', zegt schepen Pieter De Man.


Nieuwe formule
De formule om een deel van het centrum aan een serrist in erfpacht te geven schijnt niet in te slaan. ,,Daarom zoeken we nu naar een nieuwe formule om het centrum uit te baten. Voor de burelen van het vroegere tuinbouwcentrum hebben we al een bestemming. Die verhuren we aan de VDAB die er een werkwinkel wil inrichten. De gemeentelijke groendienst neemt de loods in. Op die manier krijgt de dienst openbare werken wat meer ruimte in de loods van de Hagaard'', zegt Pieter De Man.

Later als de gemeentelijke administratie naar de Vuurmolen vertrekt, verhuist het gemeentelijk museum van de Bonte Os naar het Druivencentrum. ,,Waar we het museum onderbrengen, is nog niet uitgemaakt. Dat kan wellicht in het klein warenhuis. Dat heeft genoeg zonnewering. Het groot warenhuis is eigendom van de provincie. Die wil het afbreken en overplaatsen naar De Wijnpers in Leuven.''