De boerenmarkt in Gaasbeek bestaat 22 jaar. Dat werd zaterdag feestelijk gevierd op het dorpsplein. Meer dan vijfhonderd bezoekers genoten er van het varken aan 't spit of van een boterham met plattekaas en een kriek. Wekelijks verkopen vijfentwintig producenten hun waar aan Pajotten en Brusselaars.

De boerenmarkt in Gaasbeek heeft de voorbije jaren een vast en trouw cliënteel opgebouwd. Jan Wauters, secretaris van de boerenmarkt: ,,Onze markt draait al jaren goed. We hebben een vast cliënteel. Ik ken hier vele klanten persoonlijk. Dat de klanten terugkomen heeft veel, zoniet alles, te maken met de goede en verse producten die hier te koop worden aangeboden. Ook de verhouding prijs-kwaliteit speelt in het voordeel van de klanten. De prijs ligt niet steeds lager dan in een grootwarenhuis. Maar dan zijn bijvoorbeeld de botten prei of radijzen groter''.

Het goede aanbod is volgens Wauters de sterkte van de boerenmarkt. ,,Wekelijks staan hier vijfentwintig producenten-verkopers. Onze groep telt vijfendertig leden, een tiental onder hen werken seizoensgebonden, zoals aardbeien of kersen. We hebben veel klanten uit het Pajottenland. Maar je hoort hier ook veel Frans praten. Onze markt is in feite de groentetuin en zuivelleverancier van vele mensen uit Anderlecht en andere Brusselse gemeenten. Zij hebben geen eigen hof''.

Volgens Wauters is Gaasbeek de meest authentieke boerenmarkt uit de regio. ,,Als bestuur controleren we dat elke verkoper zeventig procent van zijn of haar producten uit de eigen boerderij betrekt'', zegt hij. ,,De boerenmarkt is indertijd gesticht voor de boeren. Zo kregen ze een waardige prijs voor hun producten en konden ze makkelijker in hun stiel overleven. En het is duidelijk een succes''.