De Groeningestad was afgelopen weekend in de ban van het paard. Het publiek genoot. De deelnemers, waaronder Spaanse ruiters, toonden tot wat paard en ruiter in staat zijn. 's Zondags waren er demonstraties in en rond het Vlasmuseum.

Kortrijk Paar(d)t was één van de weekends die de vzw Kortrijk Bruist op stapel zette dit voorjaar. Voordien was er onder meer het geslaagde Kortrijk Strand(t).

De weergoden zijn die weekends heel gunstig gezind en zaterdag gaven ze carte blanche aan de jachthoornblazers, paardenrassen allerhande, de woestijnbuizerd, de hoefijzersmeden en de Spaanse ruiters. Deze laatsten waren een streling voor het oog. Paard en ruiter, perfect op elkaar ingespeeld, maakten er een wervelende (en gratis) show van. Aan deze dressuur gaan maanden van training vooraf. Eén van de initiatiefnemers was Phaeton, een Roeselaarse vereniging van onder meer paardenmenners.

Kenners gaven ook uitleg bij de diverse paardenrassen. Zo zag je de mooiste Welshe pony's, Hongaarse paarden en de Boulognais, het beste trekpaard van Europa dat indertijd is overbracht van Boulogne naar Parijs.


Arme Klaren
Hoefsmid Frank Piepers uit Avelgem toonde met brute kracht maar ook met veel kennis van zaken hoe je een paard van nieuwe hoeven voorziet. Kinderen konden naar hartelust mee met de paardentaxi's, zowel op zaterdag als zondag. Zondagavond dan werd het mooiste span gekeurd. De koetsen gingen in stoet van het park De Blauwe Poort naar het stadsmidden.

De horeca was tevreden. Carl Demeester baatte een speciale taverne uit aan de Halletoren. Schepen voor feestelijkheden Stefaan Bral glunderde: ,,Als de evaluatie positief is, willen we dit initiatief vijf jaar lang herhalen. Het ziet ernaar uit dat dit kan, als je deze enthousiaste gezichten ziet. Met onze weekends haalden we vijf op zes keer goed weer. Daar is een truc voor: geloof in eigen kunnen en veel eieren brengen naar de Arme Klaren. Je ziet dat het werkt. Het kost ons wel wat, maar het budget komt ook van sponsoring. De relatie met de horeca is trouwens uitstekend.''