,,Dit is een prachtig initiatief dat ik zeer genegen ben. En dat ik ook graag zou organiseren in mijn eigen Vilvoorde. Wie weet doe ik u ooit concurrentie aan? Ja, ja, dat is natuurlijk het gevaar als u mij uitnodigt'', grapte Jean-Luc Dehaene zaterdag bij de opening van de tiende openluchttentoonstelling Een Leiedorp vol beelden .

Prachtig weer, een schitterend kader, honderden aanwezigen en een opvallende spreker: de Culturele Kring van Leerne had alles mee voor de opening van Vlaanderens grootste beeldenexpo in hovingen en tuinen.

,,Met veel genoegen heb ik onmiddellijk ja gezegd op de uitnodiging om naar Bachte-Maria-Leerne te komen'', aldus Jean-Luc Dehaene tijdens zijn korte toespraak. ,,Ik heb altijd iets met beelden in het park gehad. Vele uren heb ik tijdens mijn jeugd doorgebracht in het Middelheimpark. En Leerne ken ik uiteraard ook al jaren. De lange traditie van kunstenaars aan de Leie is schitterend. De inbreng van de Italiaanse beeldhouwers, net op het ogenblik dat Italië het Europese voorzitterschap waarneemt, is ook al bijzonder waardevol.'' En dat was het. Dehaene ten voeten uit: kort en krachtig.

Ook burgemeester Jacques De Ruyck van Deinze hield het bondig: ,,Een Leiedorp vol beelden is een monument geworden binnen de kunsttentoonstellingen. Het is een zeer verdienstelijke opdracht om kunst en cultuur dichter bij de mensen te brengen. Tedere gevoelens vertalen in harde materies als steen en marmer, het is een mooie combinatie. De Europese dimensie in deze tiende editie maakt deze Leiedorp nog aantrekkelijker voor de bezoeker. Dank aan de Culturele Kring Leerne voor al die jaren van grote inzet.''

Waarop Daniël Verbeke de gasten uit het Italiaanse Carrara in hun eigen taal verwelkomde. De Italiaanse werken zijn gratis te zien in het kasteelpark Ooidonk, de Belgische, al even gratis, in de voortuinen van inwoners. Nog tot 31 augustus. Een aanrader en een echte publiekstrekker: zaterdag kwamen ruim vijfhonderd genodigden op de opening af.