GENK -- Zaterdagavond kreeg Marc Degryse een naar Antwerpse normen grandioos afscheidsfeest. Voor de supporters van Beerschot waren de festiviteiten op het Kiel een nieuwigheid, maar de aanhangers van KRC Genk zijn al enkele jaren vertrouwd met dit soort taferelen. De nieuwe landskampioen is dan ook een voortrekker op het vlak van entertainment rond een voetbalmatch. De twee mannen achter alle randactiviteiten in het Fenixstadion zijn manager Paul Heylen en zijn rechterhand Erik Gerits.

Vorige week kropen zij in spoedconclaaf bijeen om een tweeledig scenario uit te werken voor de huldiging van Josip Skoko en zijn ploegmaats. Ondanks het herfstige weer kwam voor beide evenementen een pak volk opdagen. Zondag waren de tribunes tot de nok gevuld, gisteren zag het centrum van Genk zwart van het volk. Top of the bill was het optreden van Helmut Lotti, die samen met de spelers een medley zong. De komst van de Vlaamse crooner met internationale reputatie was zonder meer een stunt, want zijn tjokvolle agenda bood nauwelijks ruimte voor een ongepland uitstapje naar het bestuursgebied van burgemeester Gabriëls.


Commercials
,,Beschouw zijn toezegging maar als een vriendendienst'', schreeuwde Paul Heylen de stembanden schor terwijl de spelers in een bus door de Europalaan trokken. ,,Ik ken Piet Roelen, zijn manager, al jaren. Tijdens de jaarlijkse kermis in de Herenstraat in Waterschei bezorgde ik Lotti een van zijn allereerste optredens. Hij zong toen nog commercials voor Shoe Post. Vandaar dat we hem naar Genk konden halen. In het begin aarzelde hij wat, maar we kwamen vlug tot een akkoord'', aldus Heylen.

De manager van Genk introduceerde optredens van nationale en zelfs internationale artiesten in het voetbal. De afgelopen jaren passeerden zowat alle bekende gezichten uit de Vlaamse showbizz de revue. Het voorbije weekend trok hij weer een blik vedetten open. Belle Perez, Jody Bernal, La Luna, Kate Ryan, Da Rick en Da Boy Tommy: de liefhebbers van het populaire genre mochten niet klagen.

,,Het maakt allemaal deel uit van de totaalsfeer'', zegt Heylen. ,,Als je dit hier bekijkt, kan je niet anders dan zeggen dat voetbal in Genk heel wat meer is dan een match. Tegen Lokeren zaten meer dan 23.000 toeschouwers in het stadion, nauwelijks een dag later loopt het storm om met zijn allen een kampioensfeest te vieren. Op deze manier is voetbal in meer dan een opzicht een feest. Schitterend gewoon.'' (RS)