Vrijdag 5 september wordt op de oorlogsbegraafplaats Coxyde Military Cemetery in Koksijde John Carmichael begraven. De vliegenier zal dan dag op dag 60 jaar geleden gestorven zijn. Pas op 15 september vorig jaar werd zijn stoffelijk overschot tijdens bouwwerken gevonden in het opengescheurde vliegtuigwrak van zijn jachtvliegtuig Spitfire, dat tussen Oostende en Nieuwpoort werd geraakt en in Nieuwkapelle (Diksmuide) neerstortte.

Het was zondagmorgen 5 september 1943. Vanuit drie Britse basissen stegen even voor 8 uur honderd Amerikaanse B26-bommenwerpers op met als doel de rangeerstations in het bezette Kortrijk en Merelbeke te bombarderen. Zowel op de heen- als terugvlucht werden de bommenwerpers door Britse jachtvliegtuigen geëscorteerd. Het bombardement van Kortrijk werd omwille van zwaar weer afgebroken. Dat van Merelbeke bij Gent ging gewoon door. Een uur na het opstijgen spatten de bommen van zeventig bommenwerpers op Merelbeke open, maar raakten meer woningen dan het geviseerde rangeerstation.

Toen de bommenwerpers en jagers tussen Oostende en Nieuwpoort ons luchtruim verlieten om terug naar Groot-Brittannië te vliegen, stortten zich een twintigtal Duitse Focke-Wulfs op de luchtvloot. Alle Amerikaanse bommenwerper-piloten en RAF-jagers raakten ongedeerd weg, op één na: de Schotse sergeant John Carmichael van het 129ste Fighter Squadron. Het laatste dat zijn collega Mervyn-Young van hem zag, was dat hij boven Middelkerke de aanval op een Focke-Wulf inzette, maar niet zag dat een ander Duits vliegtuig zijn Spitfire in de rug aanviel.


Stoffelijk overschot
in vliegtuigwrak

Na lang voorafgaand onderzoek vond een bergingsteam onder leiding van Wim Huyghe en Dirk Decuypere het uiteengescheurde vliegtuig terug in de bodem van Nieuwkapelle. In het wrak troffen de bergers het stoffelijk overschot van RAF-sergeant John Carmichael aan.

Na een klein jaar voorlopig te zijn begraven, wordt zijn stoffelijk overschot op vrijdag 5 september -- zestig jaar na zijn gruwelijke dood op 20-jarige leeftijd -- bijgezet op de Coxyde Military Cemetery in de Robert Vandammestraat in Koksijde.

De begrafenisplechtigheid wordt bijgewoond door enkele familieleden, onder meer zijn nicht Mary en neef Winifred McQuade, alsook door Mervyn Young, die Carmichael laatst zag. De piloot krijgt een militaire begrafenis, met de Last Post en de laatste groet van de doedelzakspeler. Twee Tornado F16-vliegtuigen zullen de zestig jaar lang vermiste piloot uitwuiven.