,,Dat zou wat zijn, optreden op mijn eigen begrafenis'', grapt Jos Elen (60). De man schrijft funeraire muziek, liedjes voor begrafenissen, waarvan hij zelf de tekst schrijft en de muziek componeert. Zopas werd hij nog genomineerd als één van de vijf finalisten voor de International Funeral Awards 2003 in het Corinthia-hotel in Antwerpen.

De Funeral Awards zijn zowat de Oscars voor de begrafenisondernemingen. Jos dong mee in de categorie funeraire muziek met Vriend en Ik zal altijd van je houden , voor een muisstil publiek. Volgens de twaalfkoppige vakjury waren het ,,twee mooie, gevoelige afscheidsliedjes met een emotionele tekst''.

Helaas greep Jos nipt naast de hoofdvogel. Toch is hij tevreden met zijn award, een trofee die buiten de eer vooral persbelangstelling oplevert. ,,Het moest allemaal snel gaan'', zegt Jos. ,,Samen met mijn collega-muzikant Raymond Bielen uit Genk moest ik nog snel twee liedjes bewerken. We moesten ook een cd opsturen. Gelukkig heeft Raymond een eigen studio thuis en heeft hij, net als ik, overdag tijd. Op het live-optreden brachten we eigen nummers, terwijl de anderen allemaal klassieke of gecoverde nummers speelden.''


Tekort aan deze muziek
De aanleiding voor Jos om dit soort muziek te maken, was een artikel in de krant over een tekort aan funeraire muziek en muzikanten. ,,Ik zou niet willen spreken van een gat in de markt, maar er is blijkbaar toch een behoefte. We willen de mensen plezier doen en hen een nummer brengen, dat speciaal voor de overledene is geschreven. Iets zoals de pastoor in zijn preek doet: op maat van de overledene. Funeraire muziek schrijven ligt me wel: ik ben nogal een gevoelig, weemoedig type''.

Het ligt in zijn bedoeling begrafenisondernemers te contacteren en hen zijn (muzikale) diensten aan te bieden. ,,Als de familie van een overledene ons contacteert, willen we gerust een speciaal nummer schrijven, als we zijn of haar karakter en levensloop kennen. Veel tijd zullen we natuurlijk niet hebben: het moet snel gaan, maar op drie of vier dagen moet het kunnen. We willen ook een cd opnemen voor de familie: duur moet het niet zijn. De nummers die we brengen, hoeven ook niet altijd van ons te zijn. Klassiek is natuurlijk Afscheid van een vriend van Clouseau. In Nederland spelen ze de gekste dingen op begrafenissen, vaak een nummer dat de overledene graag hoorde.''

  • Voor meer info: Jos Elen, 011-43.39.58.