DILBEEK

Dilbeek heeft in oktober enorm veel diefstallen in auto's meegemaakt: 74 tegenover 36 in dezelfde maand vorig jaar. De Dilbeeks politie patrouilleert gericht en met succes zoals vorig weekend bleek.

Diefstallen uit voertuigen bleek in 2000 al iets te zijn waar de Dilbeekse burger wakker van ligt. ,,Daarom is het één van de krachtlijnen in ons zonaal veiligheidsplan'', zegt commissaris Ellen Valkenborgh. Terecht, want een vergelijking met oktober van vorig jaar leert ons dat het aantal diefstallen in voertuigen ruim verdubbeld is, met nog enkele dagen van de maand te gaan. Van de 74 pogingen om iets uit een auto te stelen deze maand, lukte dat 57 keer.

,,In de grote meerderheid van de gevallen gaat het om de autoradio en de cd-speler. Als iemand een laptop in de wagen laat liggen, is die natuurlijk ook weg'', zegt ellen Valkenborgh. ,,Een sportzak die in de wagen ligt, nemen de dieven ook mee. Ze kijken dan wat verderop wel of er iets in zit dat hen interesseert''.

De Dilbeekse politie zet elke week een bijkomende nachtpatrouille in. 's Nachts is immers het geliefkoosde tijdstip voor de autoschuimers om in gang te schieten. Elke maand doet de politie ook een actie met vaste controleposten. Dat is zowel om de diefstallen uit auto's als woninginbraken in te dijken.

Door die extra patrouilles en de alertheid van een wakkere burger, kon de politie het voorbije weekend een autoschuimer inrekenen (zie onze krant van diensdag). ,,Een burger had gebeld dat omdat hij iets verdacht had gemerkt. Die meldingsbereidheid van de Dilbekenaren is echt opvallend en is een goeie zaak om ons te helpen misdadigers te vatten'', merkt Ellen Valkenborgh op. ,,Ook in 2004 blijft diefstal uit voertuigen één van onze krachtlijnen''. (LVD)