De Franse politie heeft een 35-jarige man uit Rijsel ingerekend, die ervan wordt verdacht in de Frans-Belgische grensstreek ruim 25 diefstallen te hebben gepleegd, verkleed als Franse agent. Het gerecht in Rijsel heeft een onderzoek geopend en speurt de kompanen van de man op, die wellicht ook toesloegen bij de 91-jarige Willy Berquin uit de Veurnestraat in De Panne.

De 35-jarige Rijselnaar wordt ervan verdacht in heel de grensstreek tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk te hebben toegeslagen, zowel langs de Belgische als langs de Franse kant. Meestal waren ze met zijn drieën -- twee mannen en een vrouw -- en soms enkel de twee mannen, die zich verkleed als Franse agenten en met de nodige insignes toegang verschaften in de woningen.

De bewoners lieten de agenten meestal nietsvermoedend binnen. De ene keer hadden ze wat spullen uit de woonst bij, die zogezegd ontvreemd waren maar eigenlijk bij een eerdere inbraak door de bende was buit gemaakt, en de andere keer keken ze de beveiliging na. Telkens kamden ze elk hoekje en kantje van de woning uit naar waardevolle dingen. Waar dat lukte, stalen ze meteen wat kon, in de andere gevallen braken ze nadien binnen of lieten dat een medeplichtige uitvoeren.

De man werd in hechtenis genomen en gisteren nog verhoord.


Aan de haal met
collecties en munten

Vermoed wordt dat ook Willy Berquin (91) en zijn echtgenote slachtoffers van de Rijselnaar waren. De bende sloeg toe tussen oktober 2002 en eind september 2003. Op 28 september boden valse Franse agenten zich aan hun huis aan met in de hand vier kandelaars en een kader uit hun woning. Het echtpaar liet de agenten nietsvermoedend binnen en lieten hen de meest waardevolle voorwerpen uit het huis zien om na te gaan of er niks anders gestolen was. Ze verdwenen met meerdere tienduizenden euro's aan waardevolle collecties munten en juwelen.

,,Ik was op mijn hoede, tot ze mij hun politiekaart toonden'', getuigde Willy Berquin.

Volgens het parket van Veurne opereerde een bende op gelijkaardige manier in de hele grensstreek.