Uitgerekend vandaag vrijdag vertrekt compagniecommandant Luc Moerman uit Poelkapelle als munitiedeskundige met een ploeg ontmijners naar Bosnië. In opdracht van de multinationale Brigade Zuid-Oost zal het team in de omgeving van de stad Mostar instaan voor het beveiligen en ontmantelen van de verzamelde oorlogstuigen.

Het wordt een heel verschil in vergelijking met zijn job als compagniechef in Poelkapelle. ,,Sinds de start hier in 1979 worden jaarlijks gemiddeld 3.000 springtuigen -- al dan niet met een toxische inhoud -- of samen 250.000 kilogram springstof door ons opgehaald. De droge zomer en daardoor voortschrijdende landbouw- en bouwactiviteiten zullen ervoor zorgen dat we daar dit jaar boven zitten'', zegt Luc Moerman.

,,Van die 3.000 springtuigen bevatten er gemiddeld 700 een chemische inhoud. Maar er ligt hier nog een erfenis van 16.500 springtuigen daterend van toen in de jaren '80 geen springtuigen meer in zee mochten gedumpt worden en ook die moeten onschadelijk gemaakt worden'', aldus de korpschef.

,,Uiterlijk binnen de vier jaar -- stel in 2007 -- zal die achterstand weggewerkt zijn. Van dan af denken we ook vaker op buitenlandse missies, zoals de huidige Explosive Ordonnance , te worden ingezet. We hebben daar ook de knowhow voor'', aldus nog Luc Moerman.