De Jaarbeurs in de Expohallen zwaait op Allerheiligen de deuren open. De moderne jaarmarkt etaleert traditioneel een overvloed aan producten en diensten in een expositieruimte op een menselijke schaal. De 51ste editie mikt op ruim 100.000 bezoekers tijdens elf commerciële hoogdagen.

De rijke geschiedenis van de Jaarbeurs is een verhaal van bekoring en verleiding. ,,Deze streek houdt van jaarmarkten. De bezoekers ontdekken er een groot assortiment producten en diensten die men in het dagelijkse leven nodig heeft of die het leven aangenaam kunnen maken. Het is aan de consument om uit die veelheid en verscheidenheid voor hem iets nieuws te halen, te vergelijken en vrij zijn keuze te maken na een vakkundig advies van exposanten die direct verantwoordelijk zijn voor de aangeboden koopwaar. Onze Jaarbeurs ademt diezelfde kermissfeer van de aloude jaarmarkt uit. Een andere troef is dat men zonder koopverplichting langs lange rijen attractieve stands kan kuieren en kijken. Stijlvolle randanimatie zorgt voor een goed evenwicht tussen plezier en vertier'', stelt Jaarbeurs-voorzitter Gilbert Cattrysse.

Unizo weert traditioneel mega-stands van de grootindustrie. De (detail)handelaar uit de eigen streek heeft bewust voorrang.

,,Onze commerciële happening is inderdaad ook een goed verweermiddel van de zelfstandigen tegen de grootindustrie waar vooral volume telt'', gaat secretaris André Pieters verder. ,,Het evenement vervult een verwijzingsfunctie die de exposant toelaat meer bekendheid te verwerven. Even belangrijk is de uitgelezen kans om zijn verkoopcijfer te vergroten. De 51ste Jaarbeurs groepeert op 10.000 vierkante meter 217 exposanten, waarvan 75 procent afkomstig uit de kustprovincie. En 82 procent van de deelnemers was vorige keer ook al op de afspraak.''


Elf ballonvaarten
,,Nogal wat bezoekers wachten met geplande aankopen tot de Jaarbeurs en bepaalde noden moeten hoe dan ook worden voldaan. Onze handelaars begrijpen bovendien zeer goed de kunst om behoeften te scheppen en te ondervangen. Wij blijven daarom positief denken in deze tijden van dalende koopkracht'', gelooft Gilbert Cattrysse.

De 51ste Jaarbeurs wordt een geluksbeurs voor een aantal bezoekers, want dagelijks wordt uit de toeganskaarten een ticket geloot dat recht geeft op een ballonvaart. De bezoekers kunnen tevens deelnemen aan een prijskamp, waarbij het goede antwoord op de gestelde vraag is te vinden op de Jaarbeurs. Die prijzenpot telt vier droomvakanties.

De bezoekers kunnen hun wagen gratis kwijt op de parkings van de Reo-veiling en Expohallen. Een busdienst pendelt gratis van de Grote Markt naar de Expohallen, en omgekeerd.

  • Jaarbeurs vanaf 1 tot en met 11 november in de Expohallen, Diksmuidsesteenweg. Iedere dag open tussen 14 en 19 uur. Volwassenen kunnen tegen 3 euro binnen.