Ruim 220 scholieren van het Instituut Heilige Kindsheid deden eergisternacht geen oog dicht. Zij keken film in plaats van te pitten. Niet vanuit hun vertrouwde zetel thuis, maar vanonder een slaapzak in 't Hofland. Gastheer was Naihka. De mini-onderneming was aangenaam verrast over de grote opkomst voor haar filmmarathon. Op het witte doek kwamen elf films in 24 uren.

Naihka staat voor Naschoolse Activiteiten Instituut Heilige Kindsheid Ardooie. Elf scholieren van het vijfde en zesde economische staan aan het roer van de mini-onderneming.

Naihka doet allerhande vormen van dienstverlening. De organisatie van enkele animatienamiddagen voor kinderen is achter de rug. Met haar filmmarathon hoopte Naihka op ,,dé doorbraak en meer naambekendheid'' bij de publieke opinie, in afwachting van haar aanwezigheid met een schminkstand op de nakende Sint-Maartensstoet of kerstmarkt.


Geen alcohol
Naihka had het idee van de filmmarathon van een Brugse kennis van een mini-ondernemer. Men hoopte op een 80-tal bezoekers. Het werden er bijna drie keer zoveel. Het startschot klonk op woensdagnamiddag om 14 uur. Een half uur voordien stond al een lange rij jongeren aan te schuiven voor de kassa. Sommigen hadden hun alcoholvoorraad bij. Zij passeerden niet de controlepost zonder hun zakken leeg te halen. In de filmzaal werd tevens flink gecontroleerd.

,,In het begin was het behoorlijk lastig om iedereen in toom te houden. Maar wij reageerden direct op het kabaal en onze oproep werd uiteindelijk aardig opgevolgd. Twee equipes zouden aanvankelijk de filmmarathon in goede banen houden. Door de grote opkomst bleven alle mini-ondernemers constant op de been. Hoe wij de nacht verteerden? Met veel koffie en hard bezig blijven'', getuigt algemeen directeur Joyce Martens.

In de zaal was het een kluwen van kussens, slaapzakken, matrassen en zelfs strandstoelen. Na elke filmvoorstelling was een korte pauze om stoom af te laten in de foyer. Daar was de klassieke koopwaar van een cinemabar voorhanden: van zelfgemaakte popcorn of hotdogs over suikerspin tot snoep. Jongerenmuziek zette vooral de koppeltjes aan het dansen. Ook dat hielp om wakker te blijven.

Gistermorgen werd gedurende enkele uren geen alcohol geserveerd, maar getrakteerd met een ontbijt. Toen waren nog twee filmvoorstellingen te gaan.