Gert Duson en zijn maatje Christophe Porteman karden met een aftands 2 PK-tje dwars door Afrika, van de kusten van de Middellandse Zee tot Kaap de Goede Hoop. Het duo voelde zich als Kuifje in Afrika en keek met ver- en bewondering vanuit het autoraampje naar het zwarte continent. Gert pende zijn reiservaringen neer en stelt het boek dit weekend voor tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen.

Wat drijft een mens om de westerse luxe achter te laten, zich aan boord te hijsen van een `geit', en daarmee duizenden kilometers door vaak godverlaten oorden af te leggen? Avonturier Gert Duson kent het antwoord.  • Waar kwam het idee vandaan?
  • Gert Duson: ,,We wilden voor onze dertigste verjaardag, die we beschouwden als afscheid nemen van onze jeugd, iets speciaals doen. We reden eerder al van Brakel naar Dakar en leerden Afrika kennen als een bijzonder interessant continent. Maar we wilden het op een unieke manier doorkruisen. Met een 4X4 is het makkelijk, wij kozen daarom voor een 25 jaar oude 2 pk, dat was pas een uitdaging.''  • Wilde je er meteen een boek aan wijden?
  • ,,Eigenlijk niet. Maar toen ik op de dag van mijn terugkeer door mijn werkgever werd ontslagen, had ik plots een zee van tijd. En wat vangt een werkloze avonturier met al die tijd aan? Die schrijft een boek! Het werd wel geen samenraapsel van het dagboek dat ik bijhield tijdens de reis, het is veel ruimer opgevat. Ik observeer vooral de landschappen en de culturen en leg er veel gevoel in.''  • Het boek werd in recordtempo geschreven?
  • ,,Het heeft amper vier maanden geduurd. Ik heb het vooral geschreven voor mensen die dromen. Ik wil bewijzen dat een droom ook werkelijkheid kan worden, als je er maar in gelooft.''

    Het boek Een vreemde eend in Afrika telt 400 bladzijden , met 150 kleurenfoto's en kaarten. Bestellen via tel. 0499/144.826, mailen naar gertdusonhotmail.com en webstek www.brussels-capetown.com Gert Duson stelt zijn eersteling voor op zaterdag 1 november op de Antwerpse Boekenbeurs. Om 16 uur zit hij samen met Nieuwsblad-avonturier Marc Helsen en Ingrid Devos in een forum over vreemde culturen en reizen.