Freek Neirynck houdt het voor bekeken bij Theater Taptoe. ,,Ik hou van ronde getallen. Theater Taptoe bestaat 35 jaar en ik heb 30 jaar deel uitgemaakt van dit gezelschap, waarvan 25 jaar als artistiek directeur. Nu is het tijd om de fakkel door te geven'', vertelt Neirynck.

door Alex DE TEYGER

Freek Neirynck: ,,Het is met pijn in het hart, maar anderzijds ook met een zekere genoegdoening dat ik - overigens in alle vriendschap - het gezelschap verlaat. Ik voel dit gewoon als mijn moment. Maar ik blijf beschikbaar voor Taptoe, al is het maar vanwege mijn kennis en ervaring in het figurentheater en mijn internationale contacten.'' Na 30 jaar theaterleven en bedrijfsleven wil Neirynck gaan onthaasten. ,,Na al die jaren haasten, wordt het nu wel tijd voor het tegenovergestelde...''

Veel meer commentaar wou Neirynck eigenlijk niet kwijt, maar hij bevestigde wel dat hij als tekstfournisseur van Pierke Pierlala en als voorzitter en coördinator van het EFTC en het Puppetbuskersfestival blijft voortwerken.


Artistiek collectief
Zakelijk leider en kompaan Luk De Bruyker begrijpt Neiryncks beslissing en wil nu binnen Taptoe een soort artistiek collectief oprichten om een overgangsperiode te overbruggen. De Bruyker: ,,Eind juni moet ons subsidiedossier binnen zijn voor de volgende erkenningsperiode van vier jaar. Dirk De Strooper en ikzelf zullen daarvoor samenwerken, maar dit betekent dat we tegelijk een nieuwe toekomstvisie voor ons gezelschap moeten uitstippelen. De voorbije dertig jaar van samenwerking met Freek waren vriendschap en kwaliteit altijd de eerste norm. Ons respectievelijk directeurschap kwam pas op de tweede plaats. En uiteraard blijft de vriendschap voortbestaan.''

De viering van het 35-jarig bestaan van Taptoe moet op vrijdag 14 november haar hoogtepunt krijgen met een galavoorstelling van Skroetsj en de presentatie van het dubbelboek Afgestoft, 35 jaar Theater Taptoe . Diezelfde avond zal in de Minnemeersschouwburg nog een feestelijke afscheidsrede worden gehouden voor Freek Neirynck.