Het Antwerpse Link Inc versloeg vier andere buitenlandse concurrenten in een wedstrijd om de tentoonstelling van het Ecohuis te ontwerpen. Dat het in zijn voorstel vertrok vanuit de leefwereld van de bezoekers en niet té technisch werd, gaf Link Inc een streepje voor. Het museum Ecohuis opent binnen anderhalf jaar zijn deuren en toont praktisch hoe iedereen milieuvriendelijk kan leven in de stad.

De jury raakte vooral gecharmeerd door de bezoekersvriendelijke aanpak van Link Inc. Daarmee won het Antwerps bedrijf van concurrenten uit Engeland, Nederland en eentje uit Leuven. Het richt zich op de doorsnee mens, want het Ecohuis wil vermijden dat alleen overtuigden komen kijken.

Zo ondervroeg het honderd gewone Antwerpenaars over hun milieuleven . Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen aan verschillende stands hun eigen antwoorden vergelijken met de honderd uit de enquête. En meten hoe groen of minder-groen ze zijn, vergeleken met de gemiddelde Antwerpenaar. De enquête kan regelmatig hernieuwd worden, zodat het inspeelt op nieuwe trends.

Een wandeling door het praktisch milieumuseum belooft meer dan kurkdroog te worden, eerder vol actie. De voorzitter van de jury was trouwens Piet Ghielens van het Iepers In Flanders Fields , een doe-museum dat een beetje als norm in de tentoonstellingssector fungeert.

Link Inc tekende voor de tijdelijke expo Natuurstroom in Planckendael. Die toont op een speelse manier de band tussen natuur, dieren en energie. In het Ecohuis laat het Antwerpse bedrijf zich voor de vormgeving bijstaan door het Gentse Pars Prototo . De tentoonstelling van het Ecohuis alleen al kost 20 miljoen frank (500.000 euro).

Eind volgend jaar hoopt het Ecohuis aan de Borgerhoutse Turnhoutsebaan dan toch te openen, in de voormalige textielfabriek De Wolmolen. Dat grenst aan de achterkant aan de Kattenberg, waar een milieuvriendelijke modelwoning verbouwd wordt.

Voor het milieumuseum echt opengaat voor het grote publiek, gaat het eerst nog enkele maanden proefdraaien met testgroepen. De echt grote première wordt dan ook maar in de lente van 2003 verwacht.

Heel het project kost ondertussen 130 miljoen frank (3,2 miljoen euro), heel wat meer dan de oorspronkelijke 40 miljoen frank (1 miljoen euro). Daarvan komt wel 10 procent van sponsoring. De rest is voor rekening van Recyclant, de stedelijke afval-vzw. Die vindt de hogere investeringskosten verantwoord omdat de milieuvriendelijke bouwtechnieken heel wat energie zullen besparen. Recyclant spreekt van een vierde van een normale energiefactuur.