In De Warande in Turnhout gaat vanaf 1 november het danstheaterproject 9x9 van start. Toevallige Turnhoutse acteurs en hun negen begeleiders-choreografen vormen de groep van 81 dansers die nu al vijf avonden lang intensief oefenen om een volwaardig artistiek project te tonen aan een groot publiek.

Het unieke dansproject is een initiatief van choreografe Christine De Smedt van het danscollectief ,,Les Ballets C. de la B.'' Zij doet een beroep op 72 vrijwilligers die een afspiegeling zijn van de Turnhoutse samenleving. Meestal mensen die nooit eerder op een podium stonden, zeker niet voor een dansproject.

Chis Heyns, medewerkster van De Warande: ,,Wij deden een oproep tot kandidaten door middel van affiches. Ook gingen we uitleg geven bij de buren zoals de griffie van de rechtbank, de Orde van Advocaten, het jeugdcentrum Wollewei, de bibliotheek, verscheidene scholen en de Academie voor Schone Kunsten, het stadhuis, het regionaal centrum voor wereld- en vredesopvoeding Alfa, maar ook de gevangenis, en diverse vzw's rond gelijke kansen. Wij hebben bovendien de bewoners van de omliggende straten aangesproken.''

Door die intensieve zoektocht kregen de organisatoren 120 kandidaten op hun lijstje. Daarvan blijven er uiteindelijk 72 over. ,,Wij wisten uiteraard op voorhand dat nogal wat gegadigden van het eerste uur zouden afhaken. Uiteindelijk wordt er van deze mensen veel gevraagd. Een hele week intensief oefenen plus nog drie opvoeringen'', zegt Chris Heyns.

De zaken werden grondig aangepakt. De deelnemers werden ingedeeld in negen groepen die elk een choreograaf als begeleider kregen. ,,Wij zijn gestart van nul. Soortgelijke projecten in Parijs, Berlijn en Rotterdam bewezen evenwel dat de deelnemers snel vorderingen maken. Met alledaagse bewegingen hebben we dan een voorstelling gemaakt.'' Dat gebeurt onder leiding van de Marokkaanse projectcoördinator Jamal Kazza, die Theater- en Cultuurwetenschappen studeert en naar Turnhout afzakte voor zijn stage.

De gloednieuwe Turnhoutse acteurs en hun begeleiders komen op het podium van De Warande in Turnhout op 1, 2 en 3 november, telkens om 20.15 uur. Velen maken zo hun intrede in de artistieke en culturele wereld. Een ervaring die heel het leven bijblijft. Bovendien laat de vertoning een enorme indruk na bij de toeschouwers.