Het Amerikaanse Genzyme neemt het noodlijdend biotechnologisch bedrijf Pharming in Geel over. De beloftes van Genzyme zijn niet niks. Niet alleen worden de 107 werknemers overgenomen, het bedrijf belooft ook nog eens 100 man bij aan te werven en 4 miljard te investeren. En last but not least : door de overname zijn 9 mensen die lijden aan de ,,ziekte van Pompe'' van een gewisse dood gered.

Het was de Turnhoutse rechtbank van koophandel die gisteren het licht op groen zette voor de overname van Pharming door Genzyme. De rechtbank had de keuze tussen twee overnemers: naast Genzyme had ook het moederbedrijf van Pharming nog een overnamebod gedaan. De rechtbank oordeelde echter dat het voorstel van Genzyme veel meer toekomstperspectieven bood voor de 107 werknemers.

Met deze beslissing ging de rechtbank in op de wensen van het personeel van Pharming. Een ruime delegatie van hen was gisteren weer naar de rechtbank afgezakt. ,,Het was zonneklaar dat het voorstel van Genzyme ons de grootste werkzekerheid gaf, terwijl Pharming enkel luchtkastelen beloofde'', zegt Heidi Habex, woordvoerster van het personeel. ,,Nu hebben we de garantie dat we zeker tot eind oktober 2002 kunnen blijven. Bovendien zullen de activiteiten in Geel uitgebreid worden en komt er wellicht een verdubbeling van het aantal personeelsleden.''

Het vertrouwen in Genzyme was zo groot dat de meeste personeelsleden het bedrijf, dat sinds augustus met een gerechtelijk akkoord werkte, niet verlaten heeft.

Genzyme heeft alvast de intentie om van Pharming in Geel een volwaardig biotechnologisch bedrijf te maken, omgedoopt tot Genzyme Flanders NV. ,,De volgende drie jaren plannen we een bijkomende investering van 2 tot 4 miljard frank in Geel'', zegt Erik Tambuyzer, vice-president van de Europese tak. ,,We gaan onder meer tegen eind 2003 een nieuwe farmaceutische fabriek bouwen. Dat zal 75 tot 100 nieuwe banen scheppen.'' De nieuwe fabriek wordt gebouwd aan de huidige site van Pharming aan de Cipalstraat in Geel.


Zeldzame ziektes
Genzyme, een van oorsprong Amerikaans bedrijf, staat in de top vier van bedrijven in biotechnologische producten. In totaal biedt het werk aan 5.000 mensen, gespreid over meer dan 40 vestigingen in de wereld. Genzyme produceert zelf 25 farmaceutische producten. ,,We zijn vooral gespecialiseerd in het ontwikkelen van medicijnen voor zeldzame erfelijke ziektes'', zegt Tambuyzer. ,,Vaak zijn dat ziektes waar slechts een beperkt aantal mensen aan lijden. We staan dan ook in zeer nauw contact met de patiënten. Als bedrijf willen we uiteraard winstgevend zijn, maar dat moet niet steeds in tegenstrijd zijn met de belangen van de patiënten.''