De stad Oostende voert gesprekken met een projectontwikkelaar om een basketzaal voor 5.000 toeschouwers te bouwen op de parking van KVO naast het Media Center. ,,Een evenementenzaal is een betere naam, want er moet veel meer kunnen gebeuren dan basket alleen'', zegt Johan Vande Lanotte.

Zelf denkt hij aan een combinatie met appartementen en een winkelcomplex. Het Wielingenplein dat zich aan de andere kant van het Media Center bevindt, komt volgens Vande Lanotte niet langer in aanmerking, omdat je er niet hoog genoeg mag bouwen. De parkeerruimte wil hij houden en daarom plant Vande Lanotte de bouw van de zaal op het oefenterrein van de Oostendse voetbalploeg. Ook het businessgebouw van KVO komt volgens Vande Lanotte perfect in aanmerking voor simultaan gebruik tussen voetbal en basket.

,,We zitten vrij ver in de onderhandelingen met de privé-investeerder, maar de laatste 20 miljoen in een discussie zijn altijd de moeilijkste'', zegt Vande Lanotte. Zelf rekent hij erop dat het complex kan worden gebouwd voor 120 miljoen frank, als ,,goedkoopste zaal van het westelijk halfrond''.

Vande Lanotte hoopt binnen de twee jaar het project uit de grond te stampen. Tot zolang moet Telindus zijn Europese matchen in Gent blijven spelen. Het Media Center als alternatief is weliswaar ruim genoeg, maar is te weinig dagen vrij.''


Samenwerking
Rendabel kan de nieuwe basketzaal volgens Vande Lanotte enkel worden door ook andere evenementen aan te trekken. ,,Daarmee worden we de concurrent van Vorst-Nationaal. Ons eigen Kursaal zullen we niet beconcurreren, want die zaal telt maar 2.000 plaatsen.''

De bestuurder van Telindus Basketbal ziet een nauwe samenwerking tussen KVO en zijn basketteam dan weer niet realiseerbaar. Twee sporttakken in een ploeg is wel altijd een droom geweest van KVO-voorzitter Eddy Vergeylen.

,,Er zijn te weinig grote sponsors die beide teams volwaardig kunnen steunen. Dat betekent dat een van de twee het zwakke broertje blijft en de kruimels krijgt of dat beiden meelopers zijn. Ik zie het niet zitten om 350 miljoen frank in te zamelen: 200 miljoen frank voor een voetbalploeg in eerste klasse en nog eens 150 miljoen frank voor een basketploeg die nationaal aan de top speelt en Europees zijn mannetje kan staan.'' (KC/GVO)