Het zijn hectische tijden voor de Modelspoorvrienden Brugge vzw. Deze door de stad Brugge erkende culturele vereniging bestaat twintig jaar en viert deze verjaardag met een expositie -- de zesde in het bestaan van de vereniging -- en ruilbeurs in het centrum De Koepel in Kristus-Koning. Die loopt van vrijdag 2 tot en met zondag 4 november.

Het stemmige clublokaal van de Modelspoorvrienden Brugge vzw in De Koepel verraadt alles. Het is ingericht als treincoupé, met alle verwijzingen vandien. In de ruimte ernaast staan enkele vaste gelijkstroombanen van de club opgesteld, compleet met natuurschoon en stationsomgevingen op schaal. Hier zijn duidelijk fanatieke beoefenaars van de modelbouw aan het werk. Dit weekend maken ze er iets speciaal van. Dan pakken ze uit met een expositie, die in maar liefst vijf zalen loopt.

,,Onze vereniging kent rang noch stand. Onder onze leden zitten zowel een stukadoor als een jurist. Vandaag tellen we zo'n 120 leden, een vijfde daarvan zijn jonge mensen. We hebben zowel tieners die lid zijn als een man van in de tachtig.


Niet duur
De leden komen niet enkel uit Brugge. Ook mensen uit Roeselare, Eeklo, Gent en zelfs IJzendijk in Nederland hebben zich lid gemaakt. Op vrijdagavonden en zondagvoormiddagen kunnen zij in ons clublokaal genieten van hun hobby. Op geregeld tijden organiseren we ook uitstappen en videovoorstellingen over de spoorwegen'', aldus Urbain Schotte, voorzitter van de Modelspoorvrienden Brugge vzw.

Een buitenstaander zou geneigd zijn te denken dat modelspoorbouw een dure hobby is, maar volgens Schotte strookt dit niet met de werkelijkheid. ,,Net zoals alle andere hobby's kun je die zo duur maken als je zelf wil. Sommigen steken er inderdaad erg veel geld in, voor anderen kan het met veel minder. Geld hoeft echter geen motief te zijn om deze hobby al dan niet uit te oefenen'', besluit Schotte, beter bekend onder z'n pseudoniem... Benny Scott. ,,Joengen , de mensen blijven me vragen. Dit jaar weet ik niet waar eerst gelopen. Eind december zal ik in totaal waarschijnlijk zeventig optredens gedaan hebben. Het is zo druk dat ik zelfs geen tijd vind om aan m'n tweede one-manshow te beginnen werken, iets wat ik ooit nog hoop te realiseren.''

  • De expositie De spoorwegen in model loopt van vrijdag 2 tot en zondag 4 november, telkens van 10 tot 18 uur in centrum De Koepel, Gerard Davidstraat 10 in Kristus Koning in Brugge. Toegangsprijzen: 70 frank (kinderen), 120 frank (volwassenen) en 250 frank (gezin). Inlichtingen: 050-36.35.97 (Christian Dedeyne).