In zijn atelier ,,Landergem'' aan de gelijknamige straat in Anzegem exposeert kunstschilder Frans De Groote van 1 tot 11 november nieuwe doeken, aangevuld met een selectie uit zijn vroeger werk. ,,Na een mindere periode ben ik weer beginnen schilderen. Ik kan eigenlijk niet zonder. Als ik er een dag niet mee bezig ben, voel ik mij ongelukkig,'' zegt Frans De Groote.

Frans De Groote (75) schildert al een halve eeuw en bouwde een indrukwekkend oeuvre op van Zuidwest-Vlaamse landschappen, intussen verdwenen hoevetjes en andere gebouwen, bloemstukken en figuratief werk. Na een minder creatieve periode en op aandringen van dochter Véronique zette Frans zich de voorbije maanden weer aan de schildersezel en diepte hij uit zijn geheugen verdwenen plekjes en landschappen op uit Tiegem, Ingooigem, Avelgem en omgeving. Dit nieuw werke heeft hij nu bijeengebracht voor een expositie in zijn atelier ,,Landergem''.


Vakkennis
,,Mijn thema's zijn gebleven: landschappen, groen, bomen, sneeuwpanorama's, hoevetjes, intussen verdwenen gebouwen. Maar het heeft mij wat moeite gekost om mij voor de schildersezel te zetten en het penseel in de hand te nemen. Ik schilder nu al vijftig jaar. Je zou zeggen: de vakkennis blijft. Akkoord. Maar daarmee alleen red je het niet. Je moet ook willen beginnen. En voor de eerste keer in mijn leven verliep dat proces trager dan verwacht.''

In vergelijking met enkele jaren geleden zijn de kleuren wat harder en de contouren wat strakker. Maar alle doeken blijven wel het waarmerk van de Anzegemse kunstschilder dragen.


Aanzet
,,Nog voor de eerste aanzet op het doek heb ik een compleet beeld van het schilderij in mijn hoofd. Ook de aandrang om eraan te beginnen, is er weer. Vergelijk het maar met een zweer: die breekt ook pas wanneer ze rijp is. Het is vanuit die instelling dat ik schilder. Al een halve eeuw.''

  • Expositie schilderijen Frans De Groote. Atelier ,,Landergem'', Landergemstraat 61, Anzegem, 056-68.88.44. Elke dag open.