Kohane staat er traditiegetrouw begin november opnieuw met een toneelstuk. ,,Het is al enkele jaren geleden dat we nog eens een komedie brachten'', zegt pr-man Philippe Clepkens. ,,Dus werd het tijd om ons trouw publiek nog eens een avond vol humoristische situaties en woordspelingen te brengen. Moord tot de dood erop volgt van Peter Gordon is daarvoor de gedroomde kans.''

De Lendeleedse toneelgroep Kohané heeft een bijzonder jaar achter de rug. Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan pakte men uit met Cyrano de Bergerac . Kohané werd met die productie uitgeroepen tot provinciaal winnaar van de Fakrea-toneelwedstrijd. Nog in dit jubileumjaar kreeg Rik Duvillier, secretaris van Kohané, de gemeentelijke cultuurtrofee.

Voor het stuk van Peter Gordon had regisseur Johan Bonte tien spelers nodig. ,,Toen de namen van onze leden die dit jaar zouden meespelen, bekend werden gemaakt, waren er heel wat mensen ontgoocheld. We spelen slechts één stuk per jaar zodat zij die er dit jaar niet bij zijn, een jaar moeten wachten voor ze op de planken kunnen komen'', vertelt Philippe Clepkens.

,,Wordt het niet tijd dat Kohané jaarlijks met twee producties uitpakt?'' vragen we Philippe. ,,In de schoot van het bestuur werd daar al over gepraat. Misschien dat we dat volgend jaar wel doen. Het probleem is dat de hele technische ploeg ook tweemaal per jaar drie maanden moet opdraaien.''

Het stuk speelt in een Engels landhuis tijdens een gure natte herfst. Mildred, de vrouw des huizes, heeft enkele gasten uitgenodigd. Dat bekomt haar slecht, want ze wordt vermoord. Alle anderen kunnen de dader zijn. Inspecteur Pratt probeert in een onnavolgbare stijl de misdaad op te lossen. Zijn stuntelige optreden wekt niet alleen de wrevel op van de verdachten, maar vooral lachsalvo's bij het publiek. Hij wordt gelukkig bijgestaan door de snuggere bobby, brigadier Tomkins. Of zal het Miss Joan Mapple zijn die de moord oplost?

Volgende tien acteurs, vijf vrouwen en vijf mannen, zijn de gelukkige uitverkorenen om het publiek aan het lachen te brengen: Fabiola Depoortere, Sabine Dekyvere, Sofie Vandenbroucke, Hilde Demeyere, Maria Ostyn, Luc Demuynck, Johan Desmet, Philippe Clepkens, Mike Strynckx en Matthias Sabbe.

  • Moord tot de dood erop volgt in CC Den Tap, Pastoor De Beirstraat, Lendelede, op zaterdag 3 november om 20 uur, zondag 4 november om 18 uur, vrijdag 9 november om 20 uur en zaterdag 10 november om 20 uur. Kaarten kosten in voorverkoop 150 en 200 frank (tel. 051-30.87.80) en aan de deur 200 en 250 frank.