Tien kinderen uit het basisonderwijs volgden in sporthal De Dageraad een driedaagse over circustechnieken. Monitrice Sabine Dewulf uit Ieper leerde het jonge volkje jongleren met sjaaltjes en zachte kegels. De kinderen voerden ook evenwichtsoefeningen uit op een plankje dat steunde op een grote bal.

De Harelbeekse sportdienst schreef voor het eerst een sportkamp ,,circustechnieken'' in voor de herfstvakantie en kreeg tien jongeren uit het basisonderwijs naar sporthal De Dageraad voor een initiatie in jongleren met sjaaltjes, evenwichtsoefeningen op een plankje-met-bal en fietsen met een monobike.

,,Het is een driedaagse die vandaag eindigt. Ik leer de kinderen hoe zij met drie sjaaltjes en nadien met zachte plastieken kegels kunnen jongleren. Zij leren ook handenvrij op stelten lopen of met een monobike rondtoeren. Deze technieken leerde ik zelf tijdens een voltijdse opleiding van een jaar aan de circusschool in Brussel. Met de bedoeling de opgedane leerstof door te geven aan kinderen die deelnemen aan circuskampen.''

Dat Sabine Dewulf er alvast in slaagde het jonge volkje enthousiast te maken voor het vak van circusartiest was maandagnamiddag duidelijk. De kinderen zaten in een kring, keken aandachtig toe hoe hun monitrice de sjaaltjes een na een in de lucht gooide en ze via beide handen liet roteren.


Sjaaltjes
,,Rechts-pak-zij, links-pak-zij'', klonk het uit één mond toen de kinderen dezelfde bewegingen uitprobeerden. En het moet gezegd: weinigen mislukten in de opdracht. Vrijwel niemand greep naast een van de sjaaltjes.

De inschrijvingen voor het herfstkamp vielen niettemin een beetje tegen. Volgens Luc Schietgat van de Harelbeekse sportdienst heeft het te maken met de korte periode waarin de activiteiten plaatsvinden.

,,Het gaat maar over drie dagen en geen volle week. Dat is een nadeel. De beste kampen zijn die in de Paasvakantie en in juli. Dan krijgen wij heel veel jongeren over de vloer. Maar goed, ik vind dat wij volgend jaar opnieuw circustechnieken mogen inschrijven op het programma.''