Het toneelgezelschap Licht in Zicht is weer in Izegem te gast voor een toneelproductie. Het gezelschap van Huis 45, een huis voor visueel gehandicapten, staat deze keer op de planken met De Stoel van Stanislavski . Een van de spelers is de Izegemse Janniek Vanhecke

Huis 45 is een huis in Varsenare waar blinden en slechtzienden thuis kunnen komen. Naast de zorg voor het wonen biedt Huis 45 een waaier aan ambachtelijke dagactiviteiten en ontspanning aan. Zo onstond in '93 het toneelgezelschap Licht in Zicht. Via dit gezelschap kunnen blinden en slechtzienden acteren, improviseren en bewegen op scène.

Sinds '93 brengt het gezelschap elk jaar een productie in de regio Brugge en ook in Izegem. Ook dit jaar is Licht in Zicht weer in Izegem te gast, op 10 november.

Het stuk, De Stoel van Stanislavski van Guido Van Meir, laat ons meepiepen hoe de ideeën van Stanislavski, een Russisch acteur en theaterpedagoog, vertaald worden in het moderne theater.

Karakters worden tegenover elkaar gezet. Grenzen worden meedogenloos overschreden. Of zoals in het stuk weergegeven wordt: ,,Niets ligt dichter bij het genot dan agressie. Agressie is een vorm van communicatie. Liefde op de scène blijft gemaakt, maar agressie blijft echt ... en daaruit kan communicatie groeien. De regie en bewerking is in handen van Dirk Van Den Broeck, de vaste huisregisseur van Huis 45.


Zagreb
De première van het stuk werd gespeeld in het Kroatische Zagreb. Dankzij extra sponsoring kon de groep ingaan op de uitnodiging van Blind in Theatre (BIT) en van 6 tot 13 oktober deelnemen aan het internationaal festival voor theatergroepen die werken met blinde en slechtziende acteurs.

Voor het eerst in de geschiedenis van dat festival traden naast deelnemers uit Spanje, Italië, Amerika, Polen en andere landen acteurs uit Vlaanderen op. Die eer ging naar Licht in Zicht. De trip naar Kroatië werd een enorme belevenis voor het hele gezelschap.

Volgende week zaterdag 10 november is Licht in Zicht met de Stoel van Stanislavski in Izegem te gast. De voorstelling vindt plaats in het Sint-Jozefscollege, Burgemester Vandenbogaerdelaan 53, en begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 250 frank. (VDM)

  • Voor inlichtingen en reserveren van kaarten kun je terecht bij de familie Vanhecke-De Laere, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 36, Izegem, 051-30.06.20.