Samen met familie en kennissen vierde Martha Roels eergisteren haar honderdste verjaardag. Rustenhove zette dit jaar voor de derde keer al een eeuweling in de bloemen. Maria Verloo en Godelieve Depoortere haalden eerder reeds de kaap van honderd jaar. ,,Martha Roels lacht graag en mooi. Dat houdt haar jong'', luidt het.

Martha Roels werd op 29 oktober 1901 in Gent geboren als de dochter van Camille Roels en Georgette De Laender. Samen met haar broer groeide zij op in Wondelgem. Daar liep zij eveneens school tot aan haar veertiende verjaardag. Daarna ging Martha Roels aan de slag als textielarbeidster in een spinnerij. Zij leerde haar echtgenoot kennen in Gent.

Leon Van Gheenberghe was daar gekazerneerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Martha Roels stapte met de Ledegemnaar in het huwelijksbootje op 20 augustus 1920. Na het trouwfeest vestigde het koppel zich in ,,de brakskes'' langs de Ledegemse Slypsstraat. Martha Roels verdiende haar boterham zoals velen in de streek in de textielsector in Noord-Frankrijk.


,,De Traveir''
Martha stond eveneens vijf jaar achter de toog van café De Traveir. Later woonde het echtpaar achtereenvolgens in de Hugo Verriestlaan en het Kempke. Martha

Roels had drukke dagen met haar kroostrijk gezin met zes kinderen, vier dochters en twee zoons. De eeuweling kan zich op vandaag al negen keren grootmoeder noemen, twaalf keren overgrootmoeder en drie keren overovergrootmoeder. In april 1990 nam Martha Roels haar intrek in Rustenhove.

In het Ledegemse rusthuis verblijft ook haar schoonzoon Henri. ,,De eeuweling eet nog altijd alleen en stapt ook nog elke morgen op eigen krachten uit bed. Zij is bovendien dikwijls op pad met haar wandelrekje en neemt nog heel regelmatig deel aan de rusthuisanimatie.''

,,Haar geheugen wil soms niet goed meer mee. Maar Martha Roels blijft een aangenaam mens met een heldere geest'', klinkt het. De donderdagnamiddag is een hoogdag voor de eeuweling. Zij krijgt dan steevast het bezoek van haar kinderen. ,,De verse koffie met een cognac kan zij niet missen. Ook haar snuifdoos is nooit ver zoek'', getuigen haar kinderen. Rustenhove en de gemeente zetten eergisteren Martha Roels in de bloemen. De eeuweling zat aan de feesttafel samen met haar familie en alle rusthuisbewoners. De jubilaris kreeg traditioneel een stapel geschenken cadeau, waaronder een keurig zelfportret. ,,Zij heeft eveneens plezier'', glunderde Martha Roels tegen haar evenbeeld.