Op vrijdag 9 november blaast de kranige Hippoliet ,,Achiel'' Decadt 100 kaarjes uit. Achiel, die nu de oudste man is van groot-Staden, verblijft sinds vijf jaar in Home Sint-Jan. Eén ding is zeker: Achiels verjaardag zal niet onopgemerkt voorbijgaan.

Voor Achiels honderdste verjaardag zullen de Stadense lagereschoolkinderen op vrijdag 9 november om 14.30 uur 150 ballonnen oplaten aan het rusthuis. Aan de ballonnen zullen geplastificeerde wenskaarten bevestigd worden. Bedoeling is op deze heuglijke dag eventjes senioren en kinderen samen te brengen.


Frankrijk
Achiel Decadt is een rasechte Stadenaar, die geboren en getogen is op de Vijfwegen. Hoe Hippoliet Achiel is geworden, herinnert de eeuweling zich nog haarscherp. ,,Mijn vader wou mij persé Hippoliet noemen, naar mijn peter. Mijn moeder sprak mij altijd aan met Achiel. En zo is het gebleven'', zo lacht Achiel.

De Stadenaar heeft goede herinneringen aan Frankrijk. Achiel: ,,Wij hebben in 1914 de Stadenberg verlaten en zijn naar Frankrijk gevlucht. 's Zomers werkten we bij de boeren op het land, 's winters werkten we als houthakker in de bossen voor een kasteelheer. We hadden het goed. Wij zijn pas in 1922 naar Staden teruggekeerd. Mijn zus is achtergebleven en is met een Fransman getrouwd. Bij onze terugkeer bleek dat ons huis platgebombardeerd was. Maar mijn vader heeft vlug een ander huis gevonden. En dat was een luxe, want de gemeente stond toen vol barakken.''

In 1931 is Achiel gehuwd met Germaine Saelen. Het koppel vestigde zich in de Ieperstraat. Zij zijn daar hun hele leven blijven wonen. Achiel en Germaine kregen twee zonen: Maurice en René. Maurice verloren ze op 7-jarige leeftijd bij een ongeval. René is altijd dicht bij het ouderlijke huis gebleven. Tot op vandaag brengt hij zijn vader iedere dag trouw een bezoekje.


Kruiswoord
Achiel heeft 25 jaar in een fietsenfabriek gewerkt in Ieper. Hij startte een zelfstandige fietsenhandel op, die hij gerund heeft tot aan zijn pensioen.

Zijn grote hobby's waren kruiswoordraadsels oplossen en de krant lezen. Achiel en Germaine waren net geen 65 jaar getrouwd toen Germaine in '96 plots overleed.

De eeuweling: ,,Toen heb ik besloten mijn intrek te nemen in home Sint-Jan. Ik voel me goed, slaap goed en geniet nog altijd van het leven. Ik heb verschrikkelijk uitgekeken naar mijn honderdste verjaardag. Ik ben nooit ziek geweest. Ik heb altijd kalm en sober geleefd. Ik hoop nog een tijdje te mogen verdergaan. Ik ben nog lang niet klaar om dood te gaan...''