Op het kerkhof verfraaide de gemeentelijke technische dienst met eigen ontwerp en personeel de begraafplaats. Het columbarium en een nieuwe strooiweide kregen meer dan bijgevoegde aandacht.

,,De tijd duurt een mens lang'' (Remco Campert), probeert men op de begraafplaats een stukje uit te breiden en het leven wat verder te laten uitlopen.

Het gemeentebestuur zorgde voor een betere toegankelijkheid via een nieuwe oprijweg. Het bestuur gebruikte voor de weg de uitbraaklinkers van de Pastorijstraat en de Markt, een bijna symbolisch herbruik van gerecupereerde bijna vervallen materialen. De weg is gemeubileerd met linden, buxus en rozen.

Bij een verruimde strooiweide staat een eenvoudig passende gedenkzuil waarop naamplaatjes herinneren aan de overledenen. Op de hoek is een kasseistrook om bloemen neer te leggen.

,,We hebben ook het columbarium verfraaid, steeds meer mensen kiezen voor crematie. Een breed nieuw pad en aparte perceeltjes voor elke van de columbariumzuilen laat toe bloemen of planten neer te zetten. De toegangsweg langs de Guido Gezellelaan kreeg een nieuwe poort, pad en hellend vlak'', zegt ontwerper en hoofd van technische dienst Joost Vanderhaeghe.


Symbolen
,,De uitgevoerde werken rond het kerkhof vormen voortaan een geheel; de ceremonieruimte, de parking voor de Pastorij en de Boomgaardstraat en de vernieuwing van de Pastorijstraat'', zegt schepen Gilber Huyghe die naast de openbare werken ook voor de begraafplaats verantwoordelijk is.

Met Allerheiligen en Allerzielen wanneer de natuur sterft komt de begraafplaats opnieuw een beetje tot bloei. Het ligt er al van 1823 en het kerkhof verhaalt een stuk Lichterveldse geschiedenis. De oude grafzerken op de hoofdingang met symbolen als weegschaal, afgebroken zuil, de rozetak, ineengestrengelde handen... vertellen over het vervlogen leven. Vandaag zijn er het gedrongen columbarium en de ongecompliceerde strooiweide. Het leven wordt ingewikkeld en het begraven eenvoudiger, maar de tijd duurt enkel een mens lang.