Ook de komende dertig jaar worden nog mensen begraven op het Tereken-kerkhof in Sint-Niklaas. ,,De volledige renovatie zal vermoedelijk pas tegen 2010 rond zijn'', zegt schepen Ben Van Eynde (CD&V).

Kleurenpracht alom net voor Allerheiligen op de oudste begraafplaats van de stadskern die nog in gebruik is. Pastoor Jan De Meerleer kreeg hier zijn graf. Maar de werken van de voorbije jaren waren nodig om het kerkhof een ordentelijker uitzicht te schenken. ,,Heel wat grafmonumenten takelden af'', legt Van Eynde uit. ,,Families ondernamen schijnbaar niets om de graven te onderhouden. Sommige zerken verzakten of vielen in puin. De stad besliste om vanaf 1999 het kerkhof te renoveren. Op Tereken zijn 61.000 mensen begraven op een oppervlakte van 8 hectaren. De nieuwe begraafplaats Heimolen telt 18 hectaren, waarvan ook later het bosgedeelte wordt gebruikt.'' De oudste concessie situeert zich op Tereken aan het majestueuze kruisbeeld en dateert uit 1881.

De renovatieplannen vergen 3 miljoen frank (74.368 euro) per fase en er zijn in totaal vier fasen. Schepen Jos De Meyer (CD&V) startte het werk, Ben Van Eynde zet de plannen verder. ,,Wij geven mensen de gelegenheid om de lopende concessies weer in goede staat te brengen'', zegt Van Eynde. ,,Gebeurt dat niet binnen het jaar, dan verwijderen de stadsdiensten de zerken. De stoffelijke resten zelf blijven onaangeroerd. Voor de huidige tweede fase van de werken hebben we 435 zerken verwijderd, 376 meter borduren verplaatst en 613 kubieke meter grond aangevoerd om het terrein te nivelleren.''


Gras
De aanpak is erg verfrissend. Sommige gangen laten duidelijk het verschil zien: links een puinhoop van versplinterde grafzerken, overwoekerd en triest. Rechts keurig opgemetste zerken en gras in de wandelgangen. Zelfs het historisch gedeelte met zijn gangen van ridders en rijke families, begint meer op een park-begraafplaats te lijken. Van ieder type zerk of versiering, probeert de stad minstens één exemplaar overeind te houden. Ooit wordt hier een historische brochure rond gemaakt. ,,Sommige graftomben tellen 28 lichamen'', bevestigt diensthoofd Leo Geleyn. ,,De lichamen liggen in nissen. Het gras in de gangen biedt het grote voordeel dat we minder sproeistof moeten hanteren en dat is tegelijk milieuvriendelijker. Alleen in de hoofdgangen hebben we grint gelegd, zo'n 60 ton in totaal. De waterplassen kan je zo wegwerken. Op Tereken is men sinds 1988 gestopt met systematisch begraven. Maar er is nog plaats voor 1800 mensen. Twintig tot dertig jaar lang zal je hier dus nog begrafenisstoeten zien passeren.'' (SL)