Ik passeerde hier toevallig. Ik ging naar de kapper, en nu heb ik een hand gekregen van Bill Clinton.'' Arlette Remy-Guiot had geluk, gisteren. Enkele honderden mensen stonden urenlang vergeefs te wachten in de Voldersstraat om een glimp op te vangen van de voormalige Amerikaanse president, maar die ging langs de achterdeur aan de Universiteitstraat buiten.

Antiglobalisme-icoon Naomi Klein, de hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson, VN-Aids-coördinator Peter Piot, premier Verhofstadt... Aan hoog bezoek gisteren geen gebrek in de universiteitsaula aan de Voldersstraat. Maar de paar honderd mensen die er in de vroege namiddag samentroepten, kwamen maar voor één gast.

,,Ik passeerde toevallig toen ik van omstaanders hoorde dat Bill Clinton kwam'', zegt Gilbert Vandenbraembussche, een amateur-fotograaf uit Wervik die met zijn oude Rolleiflex in de aanslag stond te wachten. Gilbert was op daguitstap in Gent en hoopte een mooi beeld aan zijn verzameling toe te voegen. Maar hij stond dus aan de verkeerde kant.

Ook aan de verkeerde toegang stond Marc Sercer, speciaal uit Brussel gekomen. ,,Ik ben echt wel een Clinton-fan en hoop hier een handtekening te bemachtigen'', zei hij op voorhand. Maar ook Marc zal het later nog eens moeten proberen.


Geen risico's
Zeker gezien de gespannen internationale situatie werden er gisteren geen risico's genomen en besloten de veiligheidsdiensten om Bill Clinton langs de veel rustiger achterkant aan de Universiteitstraat naar buiten te loodsen. Toch stroomden ook daar de mensen toe, vanaf het moment dat de straat er werd afgesloten.

Beatrice Van Lancker en haar dochter Elise Bruyneel waren er net op tijd bij, nadat ook zij een tijdje in de Voldersstraat hadden gestaan. ,,We hoorden een rijkswachthelikopter boven de stad cirkelen. Toen ik navraag deed, hoorden we dat Clinton op bezoek was'', zegt Beatrice. ,,En ik heb een boontje voor hem. Toen hij president was, was de wereld toch een wat veiliger plaats.''

Beatrice en Elise waren bij de gelukkigen die Clinton te zien kregen, maar ook voor Arlette Remy-Guiot was het een heuglijke dag. Net als voor Clinton zelf, blijkbaar. ,,Hij zei me dat het de mooiste dag was die hij al heeft doorgebracht in België, en dat hij hier al dikwijls geweest was'', zegt Arlette.