,,Voor mij is het een droom die werkelijkheid is geworden'', glundert UCI-commissaris Ludo Smeyers (45), net terug van de Ronde van Frankrijk. Hij was één van de vier juryleden, die dagelijks moesten toezien of alles volgens het boekje verliep.

Voor Smeyers is het jureren een uit de hand gelopen hobby die praktisch al zijn vrije tijd opslorpt. Twee dagen na zijn Touravontuur mag hij al terug aan de slag als bediende bij de Post in Deurne-Antwerpen.

De man doet zijn Tourjob bijzonder graag: ,,Je komt overal, je mag al eens aan tafel zitten met de leden van de Société du Tour de France en een babbeltje slaan met de grote baas, Jean-Marie Leblanc.'' Ludo geeft toe dat zijn Frans niet perfect is, maar hij kan zich behoorlijk uit de slag trekken. Ooit volgde hij een stoomcursus Frans.

,,Twee uur voor de start komen we al ter plaatse'', legt Ludo zijn taak uit. ,,Soms ligt ons hotel 150 of 200 km van de startplaats. We zijn ter beschikking van renners, ploegleiders en pers. De wedstrijd bekijken wij vanuit één van de vier volgwagens. Na de aankomst maken wij een evaluatie van de wedstrijd, delen eventueel boetes uit, maken een communiqué voor de pers en zijn ter beschikking van de journalisten.''


Weinig slaap
Voor Ludo betekent de Tour bijna vier weken van huis weg, met inbegrip van de voorbereidingen. Slapen is er niet al te veel bij en toch moet een jurylid altijd geconcentreerd zijn tijdens de koers: in één seconde kan van alles gebeuren. ,,'s Avonds gaan stappen is er nooit bij'', lacht Ludo. ,,Het gaat er allemaal erg serieus aan toe in de Tour.'' Echte anekdotes heeft hij dan ook niet. Al kreeg hij wel te maken met ontevreden podiumkunstenaars.

,,Ik zou wel graag eens alle grote rondes en klassiekers als commissaris volgen'', verhoopt het jurylid. ,,Parijs-Nice heb ik al gedaan, dit jaar ook de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van België.'' Veel tijd om uit te rusten heeft hij niet: half augustus vertrekt hij naar Moskou voor het WK junioren op de piste. ,,Dit jaar ben ik wel veel weg'', geeft Ludo toe. ,,Een Ronde van Frankrijk hoeft echt niet elk jaar.'' (PBVM)