Chimay is het enige trappistenbier dat een tripel op vat aanbiedt. Pascal Demarsin van café Wisemaele voldoet aan de strenge normen om deze primeur aan de klanten aan te bieden. Hij had eerder ook al de donkere Westmalle op vat. De liefhebbers van de wat zwaardere bieren worden er beslist verwend. In totaal kan men in Wisemaele kiezen uit 82 verschillende biersoorten.

In Hoeilaart in café 't Boske kan men ook een Chimay tripel van 't vat krijgen. En in het najaar zou de Harmonie in Aarschot deze trappistentripel ook van de kraan tappen. Pascal Demarsin en Carine Hermansvan Wisemaele gaan er prat op dat zij hun klanten deze primeur kunnen aanbieden.

 • Wisemaele is uitgegroeid tot een speciale trappistencafé?
 • Pascal Demarsin : ,,Dat is niet alleen mijn verdienste. Toen ik een goed jaar geleden deze zaak overnam stond Wisemaele al bekend voor de speciale biersoorten in het algemeen en de trappisten in het bijzonder. Ik wil die traditie verder zetten en zelfs uitbouwen. Ik tap nu inderdaad al twee van de zes trappisten van het vat''.

 • Vanwaar die interesse voor de trappistenbieren?
 • ,,Ik ben kok van opleiding. Ik werkte vooral in restaurants in Brussel en Leuven waar heel veel gerechten werden bereid met trappistenbieren. Voor mij was het uitbaten van een café met veel speciale bieren een nieuwe uitdaging''.

 • Worden op het platteland meer zwaardere bieren gedronken?
 • ,,Dat zou ik niet direct zeggen. Mijn klantenbestand bestaat vooral uit veertig tot zestigjarigen. Er zijn onder hen ook echte bierkenners. Er komen ook heel wat wielertoeristen. Sommigen belanden hier omdat ik in de biergids vermeld wordt. Ik kan mijn klanten ook de seizoensgebonden bieren aanbieden. En speciale streekbieren zoals de Bierbeekse zitten ook in mijn assortiment''.

 • Waarom zijn er zo weinig cafés die een trippel Chimay uit de tapkraan kunnen aanbieden?
 • Ronny Poels, commercieel afgevaardigde Chimaybieren : ,,Wij zoeken cafés die er het cliënteel voor hebben. Bovendien moet er een perfect onderhouden installatie zijn, er moet een voldoende debiet ontwikkeld worden - 60 liter per week - en het bier moet getapt worden met vakkennis. Daaraan voldoen in deze regio voorlopig slechts drie cafés. (GGH)

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig