Je houdt je job voor gezien. Je wil wat anders maar weet niet meteen wat. Na enkele ommetjes kom je terecht in de Drôme, in Zuid-Frankrijk. Daar strijk je neer, koopt een middeleeuws huis en gaat aan de slag als verhuurder van gastenkamers. Zaventemnaars William en Kurt zitten er inmiddels vijf jaar en willen er nooit meer weg.

William was uitgekeken op het vliegwezen. Kurt zag het niet meer zitten in de ziekenverpleging. Grote vraag: ,,Wat doen we nu?'' Via bezoek aan vrienden bleek Costa Rica wel wat. Kurt kende geen woord Spaans. Niet dus. De uitstappen gingen richting Zuid-Frankrijk. Telkens wat verder. Tot Truinas, in de buurt van Dieulefit, 25 km van Montélimar.

,,Ondertussen was de idee gegroeid gastenkamers te verhuren. Heel de Drôme hebben we afgeschuimd. In Dieulefit bleven we hangen'', vertellen William en Kurt. Eind oktober 1998 rolden ze de matten in Zaventem op en verhuisden naar hun stek in Frankrijk. ,,Vijf jaar later heeft België ons niets meer te bieden. Hier ervaren we meer vriendschap.''

Op een domein van 1 hectare kochten ze van een Brit een middeleeuws huis dat in 1750 werd opgetrokken. Het was volledig ingericht met vier gastenkamers, een appartement en woonst voor hen beiden. De kamers kregen de naam van een krant. Het zwembad wordt gevuld met water van vijf natuurlijke bronnen die het domein rijk is.

Het contact met de gasten is belangrijk. ,,Er zijn redenen genoeg om naar hier te komen. Hier ervaar je de rust. Hier ervaar je nog het bestaan van de seizoenen. We zijn er zomer en winter. Hier geldt maar één regel: 'Morgen komt er een andere dag' . Er zijn vele wandelpaden en mountainbikewegen. Hier kom je korter bij de natuur en ook al geloof je niet in de kerk, toch ga je hier in god geloven'', zegt William.


Nooit meer terug
Ze willen nooit meer terug. ,,We leven goed. Er is niets meer dat ons nog aan België bindt. We zijn hier aanvaard. We hebben hier vrienden te over. We zijn hier bezig met een zaak die geen zaak is. Er gaat een hele wereld achter schuil en dat willen we niet meer missen. Emotionele bindingen met Zaventem zijn er helemaal niet meer'', ervaren William en Kurt.

  • Domaine de la Fayence, chambres d'hôtes, Quartier des Acacias, 26220 Dieulefit, Frankrijk. Tel. (33)04.75.46.35.10, fax (33)04.75.46.83.31. E-mail: domainedelafayence@wanadoo.fr
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig