Nog tot 26 augustus staat er een strandbibliotheek op het Zeebrugse strand. ,,Wij krijgen veel positieve reacties en hebben de eerste dagen niet minder dan 200 mensen over de vloer gekregen,'' vertelt jobstudent Pieter-Jan Verschaeve.

In het kader van Literaal heeft de Brugse openbare bibliotheek een filiaal geopend op het Zeebrugse strand. Voor het Badengebouw is de kleine bib ondergebracht in een strandtent.

Het is de eerste keer dat de Brugse stadsbibliotheek dergelijk initiatief neemt en het kent heel wat succes.

Pieter-Jan Verschaeve, die zijn humaniora achter de rug heeft en straks zijn studies architectuur aanvat in Gent, kreeg een week opleiding in de centrale bib en staat nu elke dag op het Zeebrugse strand.


Nederlanders
Pieter-Jan: ,,Zonnekloppers kunnen kiezen uit een duizendtal boeken, aangevuld met een aantal tijdschriften. Voor de volwassenen zijn er romans, thrillers, reisverhalen... Kinderen hebben de keuze tussen tientallen jeugdboeken en strips. Het gros van de bezoekers bestaat uit kinderen, maar ook volwassenen komen regelmatig een boek ontlenen. Vakantiegangers die hier op appartement verblijven komen ook langs. Het gaat vooral om Belgen, maar ook Nederlanders vinden de weg naar de strandbibliotheek.''

Marie-Jeanne uit Brugge, die met haar kleinkind Anne-Sofie geregeld naar het Zeebrugse strand komt, doet vaak de strandtent aan. ,,Het initiatief valt in goede aarde bij heel wat strandtoeristen. Anne-Sofie heeft al drie jeugdboekjes gelezen. Mijn voorkeur gaat momenteel naar Pieter Aspe, maar van de auteur is er momenteel maar één exemplaar beschikbaar.''

  • De strandbib is iedere dag open tot 16 augustus, telkens van 10.30 tot 17.30 uur. Boeken ontlenen is gratis.