Dit voorjaar en in juli hebben meer toeristen Brugge bezocht dan in dezelfde periode 2001. Schepen voor toerisme, Hilde Decleer leidt dit af uit de cijfers die ze voor handen heeft. Veel zijn dat er niet. Het gaat om de rondvaarten met de bootjes op de reien en de automatische bezoekersteller aan de balie van Toerisme Brugge op de Burg.

Het aantal rondvaarten met de bootjes daalde met 9,55 procent, maar steeg met 10,53 procent in vergelijking met 2001.

,,Dat er een terugval zou zijn na 2002 hebben we altijd voorspeld'', zegt Decleer. ,,Het gaat dan ook niet op om de toeristische bezetting nu te vergelijken met vorig jaar. We gaan daarom twee jaar terug en vergelijken met de periode voor de grote promotiecampagne van vorig jaar.''


Sars en Irak
Echt veel cijfergegevens heeft de schepen niet om te staven dat het toerisme in Brugge het in 2003 beter doet dan in 2001. Het aantal passagiers op de bootjes is momenteel de enige houvast. In de eerste helft van 2003 hebben er 456.339 toeristen rondgetoerd. In dezelfde periode in 2002 waren het er 504.527 en in 2001 welgeteld 412.861.

Het baliebezoek aan Toerisme Brugge is de tweede parameter. Daar wordt eenzelfde tendens vastgesteld. Minder dan vorig jaar, maar meer dan twee jaar geleden.

Directeur Jean-Pierre Drubbel van Toerisme Brugge stelt dat Brugge zich vooral op de tellingen van het WES baseert. Maar dat onderzoeksbureau heeft meer tijd nodig. ,,Vermoedelijk hebben de hotels geen goed voorjaar achter de rug. Daarmee zouden ze een algemene tendens volgen. Oorzaken zijn ondermeer Sars, de terugval het congrestoerisme, de Irak-oorlog en de algemene crisis.'' (WGB)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig