Na meer dan acht maanden lijkt er een doorbraak te zijn in het dossier rond de moord op de Deinse uitgever Etienne Tallieu (54). De onderzoeksrechter in Gent liet de 28-jarige F.A., afkomstig uit Noord-Frankrijk, voorleiden en aanhouden. Tailleu zou de vriendin van de man, een prostituee, geld gegeven hebben om uit het milieu te stappen. Dat zinde F.A. niet. Hij zou daarom de uitgever neergeschoten hebben. De man ontkende voor de raadkamer in Gent de feiten.

Etienne Tallieu werd op donderdagavond 14 november vermoord in de garage van zijn woning aan de Gentsesteenweg in Deinze. Hij werd in de nek geschoten met een pistool 765 met geluidsdemper. Aanvankelijk werden de daders gezocht in het Turkse milieu. Etienne Tallieu zou vermoord zijn na een mislukte deal om zijn dure Mercedes te verkopen. Die piste werd echter verlaten en speurders gingen op zoek in de kennissenkring van de Deinse uitgever en reclameman.

Meer dan acht maanden na de moord leverde dat resultaat op. Vorige week donderdag werd de 28-jarige F.A. aangehouden. De man was werkzaam in het portiersmilieu. Zijn vriendin, een prostituee die actief is aan het Zuid in Gent, was goed bevriend met Etienne Tallieu. Hij zou haar zelfs geld hebben willen geven om uit het prostitutiemilieu te stappen, iets wat F.A. helemaal niet kon pikken. Dat zou de reden geweest zijn voor de moord.

Ook de vriendin van F.A. werd donderdag aangehouden, maar een dag later alweer vrijgelaten. F.A. zelf verscheen dinsdag voor de raadkamer in Gent. Er zouden ernstige aanwijzingen zijn dat hij de dader is. Zo zouden in de woning van F.A. kogels aangetroffen zijn van hetzelfde type als die waarmee Etienne Tallieu vermoord werd.

De raadkamer in Gent beslist vrijdag over de verdere aanhouding van F.A. De man ontkent de feiten. ,,Hij wil zelfs verhoord worden met een leugendetector'', zegt advocaat Frank Scheerlinck die F.A. verdedigt. ,,Wij hebben uitstel gevraagd omdat we het dossier nog niet grondig konden inkijken. De aanwijzingen van schuld tegenover mijn cliënt zijn miniem. Er is inderdaad munitie gevonden, maar geen wapen. Hij wou er een kopen, maar hij heeft alleen de kogels gekregen. De vriendin van mijn cliënt was een prostituee, maar hij is geen pooier. Hij is wel afkomstig uit het portiersmilieu.''

Vrijdag beslist de onderzoeksrechter of de man verder aangehouden blijft. (DIH)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig