Jan De Smet van De Nieuwe Snaar verwelkomde de beeldengroep ,,De ontmoeting'' met een heel mooi gelegenheidslied. Voortaan fleuren vijf levensgrote beelden het Ontmoetingspleintje op.

Het was druk in Kapelle-op-den-Bos. Er was niet alleen de Feestmarkt, maar ook de officiële inhuldiging van ,,De ontmoeting'' lokte heel wat toeschouwers. Ook een stralende zon was van de partij.

De beeldengroep bevindt zich waar het voormalig gemeentehuis stond, dat in 1999 afgebroken werd. Het gemeentebestuur besloot op de vrijgekomen ruimte een pleintje aan te leggen. Kapels kunstenaar Guido Van Causbroeck kreeg de opdracht dit met een beeldhouwwerk op te fleuren. Het eigentijds en symbolisch kunstwerk werd dit jaar voltooid en in drie fasen geplaatst, naast de gemeentelijke basisschool De Kei. Jan De Smet van De Nieuwe Snaar , studiegenoot van Guido, bracht een gelegenheidslied. Een heel mooie ode op accordeon over ,,De ontmoeting''.

Vijf blauwe stenen sculpturen vormen samen de beeldengroep ,,De ontmoeting'': de Neus , den Toekker , Madam , de Wording en de Futurist . De Futurist verwijst naar de toekomst en de Wording naar het verleden, het scheppingsproces. Daartussen vindt een ontmoeting plaats tussen drie volksfiguren, die elk een dorp vertegenwoordigen.

De Neus , een statische priesterfiguur, vertegenwoordigt Kapelle. De enige vrouw, Madam , symboliseert Ramsdonk. Den Toekker kijkt heimelijk weg en vertegenwoordigt Nieuwenrode. Maar ,,De ontmoeting'' is niet volledig zonder toeschouwer. Die wordt uitgenodigd op de zesde lege sokkel de confrontatie met de beeldengroep aan te gaan en zo deel te nemen aan de ontmoeting. De gemeente wil zo van het pleintje ook een echte plaats van ontmoeting maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in