Op vraag van de vzw Red Hengelhoef heeft de rechter in kortgeding beslist de behandeling van de zaak van het asielcentrum in het domein Hengelhoef te verdagen. Burgemeester Jules D'Oultremont (sp.a) heeft intussen bij partijgenoot en minister Johan Vandelanotte zijn beklag gemaakt dat de identiteit van de toehoorders van de infoavond niet werd gecontroleerd.

Raadsmannen Vic Engelen en Steven De Coster van de vzw vroegen meer tijd om de nieuwe elementen te bestuderen die de tegenpartij, namelijk de Belgische staat, aanbracht.

Volgens beide advocaten is de manier waarop de stedenbouwkundige vergunning zopas werd afgeleverd, totaal onwettig. ,,In het arrest dat het Hof van Beroep in juni heeft uitgesproken, wordt gezegd dat de nodige vergunningen pas kunnen afgeleverd worden na een openbaar onderzoek en na een gewestplanwijziging die nu nog niet eens is aangevraagd'', argumenteert meester Engelen.

Aangezien de rechtsgeldigheid van deze vergunning wordt betwist, meent de raadsman van de Belgische Staat, meester Bart Bronders, dat de rechtbank in Hasselt onbevoegd is in deze zaak. Volgens hem komt de behandeling in dat geval toe aan de Raad van State.


Controleren
Intussen is burgemeester D'Oultremont niet te spreken over de infovergadering die woensdagavond werd gehouden. Hij kreeg gisteren van Binnenlandse Zaken het verwijt te horen dat hij en zijn agenten de identiteit van de aanwezigen niet gecontroleerd hadden.

De federale regering had slechts een paar straten uitgenodigd, maar door toedoen van de vriendenkring Red Hengelhoef was de zaal opvallend goed gevuld. ,,Er was volgens mij geen enkel risico'', repliceert D'Oultremont.

Met de advocaat van de gemeente beraadt D' Oultremont zich over nog te nemen maatregelen om het asielcentrum alsnog tegen te houden. ,,Onze advokaat zegt dat we nog in kort geding kunnen voor de Hasseltse rechtbank. En dan is er natuurlijk ook nog altijd de Raad van State. Volgende week woensdag tijdens het schepencollege beslissen we.'' (ADH/MVZ)