De Zonhovense drankenproducent Konings/Trudo maakte gisteren bekend per 1 januari 2002 de Hasseltse jeneverstoker Smeets integraal over te nemen. De productie van Smeets wordt in de loop van 2002 naar Zonhoven overgeheveld. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt.

De overname van Smeets past volledig in de groeistrategie van Konings. Commercieel directeur Jo Quicken: ,,Met de overname van Smeets halen we een aantrekkelijk pakket van premium jenever brands in huis. Dit betekent dat we ook in deze branche meetellen in België en zelfs uitgroeien tot een van de grootste producenten van België. Smeets heeft 10 procent van de jenevermarkt in België in handen.''

,,Dat Smeets het bedrijf overlaat, heeft alles te maken met het verzekeren van de continuïteit en het marktaandeel van de Hasseltse graanjenever. De overname betekent wel dat de productie van Smeets in de loop van 2002 naar Zonhoven wordt overgeheveld. Zowel de verschillende merken, de voorraden, de machines en het materiaal als de 32 personeelsleden verhuizen naar Zonhoven''.

Konings exporteert meer dan 60 procent van zijn productie over geheel Europa, het Midden-Oosten, het Verre Oosten en de Verenigde Staten van Amerika. Het bedrijf realiseerde in 2000 een omzet van 1,2 miljard frank. Voor 2001 wordt een omzet van 1,4 miljard frank verwacht. Het personeelsbestand bij Konings groeide intussen al aan tot 140.

De belangrijkste activiteit is het bereiden van alcoholische dranken en ciderproductie. In 1987 nam Konings de fruitsappenproducent Trudo over, in 1994 zuivelfabrikant Lilac, ook al uit Zonhoven. (MVZ)