De BEWONERS van Campus Alexander aan de Sint-Jansbergsesteenweg in Heverlee (Leuven) kregen donderdagmorgen een brief van de Stad Leuven in de bus. Daarin bevestigt de stad dat het putwater waarop het gebouw is aangesloten ondrinkbaar is.

Een en ander blijkt uit een onderzoek dat de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening liet uitvoeren op vraag van één van de bewoners. Campus Alexander telt een honderdtal bewoners. Donderdag dreigde de politie de waterinstallatie te verzegelen. Samen met de huisbaas kon echter een voorlopige regeling getroffen worden, in afwachting van een aansluiting op het stadswaternet.

Enkele bewoners van Campus Alexander, die ongerust waren over de kwaliteit van hun drinkwater, verenigden zich onder de naam 'Campusraad'. Zij lieten een onafhankelijk onderzoek van het putwater in het gebouw uitvoeren door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het onderzoek wees uit dat het water, dat opgepompt wordt uit een privé-waterput, colibacteriën bevatte en het nitratengehalte de wettelijke norm overschreed.

Bewoner Klaas Willaert drinkt al weken water uit flessen. Hij vertelt wat er de afgelopen maand gebeurde: ,,Ik woon hier bijna twee jaar en nu krijg ik te horen dat het kraantjeswater ondrinkbaar is. Hoelang is dat al zo? Eind oktober kreeg ik een brief van onze medebewoners. Er stond geen afzender op. In de brief stond dat ons kraantjeswater ondrinkbaar was. Dat was gebleken uit een onderzoek. Ik heb contact opgenomen met de Watermaatschappij. Die bevestigde het bericht en gaf mij de onderzoeksresultaten. Ik heb dan contact opgenomen met de Gezondheidsinspectie in Leuven. Deze dienst had ook al een klacht gehad over ons drinkwater''.


Ondrinkbaar
,,Het water is ondrinkbaar, zelfs na koken'', zo liet de Gezondheidsinspectie woensdag aan het Leuvens stadsbestuur weten. Donderdagmorgen maande de politie de huisbaas aan om onmiddellijk drinkwater te voorzien. Onder de dreiging dat de waterinstallatie van Campus Alexander zou afgesloten worden, kon een voorlopige oplossing uitgewerkt worden. In afwachting van de aansluiting op het waterleidingnet, tapt Campus Alexander nu leidingwater af bij het Bijbelinstituut, dat ernaast ligt. Daardoor krijgt elke verdieping enkele kranen met drinkbaar water. De huisbaas bracht ook alle bewoners flessen drinkbaar water.

Huisbaas Kourosh Javedani verzekert dat hij het nodige gedaan heeft: ,,Ik heb onmiddellijk de bewoners verwittigd dat het water ondrinkbaar was. Ik laat de waterput onderzoeken. Als het water nog goed is, kan het nog gebruikt worden voor het sanitair. Ik ga dan zeker de reservoirs en de leidingen van het gebouw laten reinigen. Als het water slecht is, sluit ik alles aan op het leidingwaternet. Ik ben trouwens al in onderhandeling met de Watermaatschappij''. De politie en de stadsdiensten volgen de ontwikkelingen in Campus Alexander op de voet.