Geen enkele vrachtwagen kon gisteren goederen aanvoeren naar of meenemen uit het Ald-verdeelcentrum in Zemst. De Landelijke Bedienden Centrale (LBC) legde de ketting op de poort om de directie te dwingen te praten over loon- en werkvoorwaarden.

Een groepje vakbondsafgevaardigden legde gisterenmorgen de ketting op de poort van het verdeelcentrum aan de Spaaklaan op Cargovil in Zemst. Zij pikken het niet dat de onderhandelingen over loon- en werkvoorwaarden in het slop geraken. Sedert begin oktober zijn er gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De werkgevers zien de vragen inzake loonsverhoging, loopbaanonderbreking en contractverhogingen niet zitten.

,,Al acht keer al hebben we gevraagd erover te praten. Niemand is bereid naar ons te luisteren. Dus moet het blok er op. Nu niet verdelen brengt de warenhuizen in de problemen. Zaterdag is het nationale stakingsdag. Ze zullen staan kijken als alle grootwarenhuizen dicht blijven. Wat hier vandaag gebeurt is maar een voorsmaakje'', waarschuwen de vakbondsmensen.

De toegevingen van de werkgevers zijn duidelijk: een eenmalige premie van 3.000 frank bruto op 1 februari en 500 frank bruto loonsverhoging vanaf 1 juni 2002. Verder gaan ze niet.

De vakbonden willen meer. Maar de werkgevers gaan niet in op het meer geven dan loopbaanonderbreking voor 5 procent van het personeel dat ouder is dan vijftig. Een herwaardering van het statuut van deeltijdsen kan voor de werkgevers niet. Alleen voor de 18- en 20-urencontracten willen ze vanaf januari 2003 een verhoging met 2 uur toestaan.

Opvallend dat alleen de LBC in Zemst het piket vormde. De andere bonden bleken elders aan de slag. De bonden moeten zich verdelen. Bang voor de gevolgen zijn ze niet. ,,Er zullen er over een paar weken wel her en der buiten vliegen. Maar dat is bij Aldi schering en inslag.

Dit blijft ons enige middel om betere loon- en werkvoorwaarden los te krijgen.''

Wie wil winkelen, doet het best vandaag. Zaterdag dreigt de chaos.