Vanavond valt definitief het doek over de Gooikse praatshow ,,Amaai m'n frak''. Het geesteskind van Dany Dehandschutter, in een vorig leven nog aan de slag als Jerry Blondel, zette in amper drie jaar Gooik op de kaart bij de Vlaamse showbusiness, delfde de (echte) Gooikse mentaliteit boven en liet VRT-reporter Kris Baert zich als gevat entertainer ontpoppen. Zacht, spits en toegankelijk, ver van alle campinglol, praatte en zong de 46-jarige Gooikenaar samen met Dany Dehandschutter de praatshow de geschiedenis in. Een leukere combinatie bestond niet. Volmaakt was het niet, maar volmaaktheid ontroert nimmer.

En ontroeren en beroeren deed de praatshow wel. ,,Amaai m'n frak'' had een weliswaar een aardig team op de werklijst staan, maar bovenal het uitgangspunt niet met een rubber vlotje tegen de stroom in te peddelen, maakte dat show telkens weken vooraf het bordje ,,uitverkocht'' mocht uithangen. De mondelinge redzaamheid van het presentatieduo, het gevat inspelen op de uitspraken van het moment, hield het verrassingselement in elke show overeind.

De muzikale dessertjes zorgden telkens mee voor hoogstandjes, die de duizenden bezoekers van de show het inzicht gaven dat het alternatief televisie meer en meer evolueert tot klaagstof voor verjaardagspartijtjes. Inspelen op primaire behoeften was er nooit bij.

Kris Baert blijft netjes in zijn schoenen lopen na jarenlang lof over ,,Amaai m'n frak''. Zijn terugblik begint met dank aan Dany Dehandschutter en de voltallige ploeg van ,,Amaai m'n frak''. ,,Dany voerde met succes de regie. Hij zette alles op de rails om De Cam meer uitstraling te geven. Dany en ik brachten nadien enkele medewerkers aan en die symbiose heeft wonderwel gewerkt. Als er nog barrières bestonden tussen de deelgemeenten, zijn ze met deze show definitief gesloopt. We hadden wel op meer respons uit Leerbeek, Strijland en Kester gerekend''.

De show haalde ook enkele Gooikenaars uit hun vier muren. Kris Baert: ,,Isidoor De Wilde groeide muzikaal almaar, bij Luc Bollen staat een dichtbundel op stapel. Ook de andere medewerkers hebben aan zelfvertrouwen gewonnen, net zoals ik. Je ontdekt bij jezelf dingen. Zo bij voorbeeld mijn interviewtechniek. Je kan verder gaan dan bij de radio in het besef dat uitspraken niet verder uitwaaien dan de zaal. Je overwint je drempelvrees. Nu voor een zaal presenteren van 300 mensen doet mij niets meer. Ik heb geen track meer, ik ben zelfzekerder geworden''.


BV's
De waardering voor ,,Amaai m'n frak'' bleef niet beperkt tot Gooik. Ook de meer dan veertig bekende Vlamingen die aanschoven en waarvan er vanavond enkele terugkeren, waren vol lof. Kris Baert: ,,Elke show was er een bekende Vlaming. Gooik staat vandaag bij de showbusiness op de kaart. Een veertigtal BV's kwam langs en ze waren na afloop telkens enthousiast. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Dat bestaat nergens in Vlaanderen. In welke mate ze de waarheid spraken, durf ik niet zeggen. Maar toch...''

De show bracht ook enkele Gooikse figuren op de voorgrond zoals Frans Peetermans met zijn oeuvre over het Gooiks dialect, kapitein Bart Verbrugghe die van Satcom een ,,glazen huis'' maakte en De Baets, onderzoeker in het Dutroux-dossier.

Kris Baert: ,,Met de show was het de bedoeling mensen anders te laten zijn dan ze zelf zijn. Gewone mensen aan bod laten komen zoals met ,,De ken je spleet-quiz'' met de postbodes. We maakten vooraf opnamen van brievenbussen in close-up en vroegen de postbodes die te herkennen. Hilarische momenten meegemaakt. Beklijvend was ook de opvoering van duivenmelker Jefke Borremans. De man vertelde zo gepassioneerd over zijn hobby, dat hij een duif voor microfoon hield''.

Slotconclusie van Kris Baert: ,,Het was meer dan de moeite waard. Dany Dehandschutter heeft organisatorisch en als scenarioschrijver een grote hand in dit succes. Zonder Dany zie ik deze formule niet meer zitten. Ik neem een sabbatjaar en keer in september terug met een andere formule, graag met hetzelfde team, want dit was een geweldig team. Niet te betalen''.

Enig minpuntje aan drie jaar lang praatshow was de gedwongen verhuizing van het café naar de schuur van de Cam. Een rationeel onverklaarbare zet, die de ploeg te boven kwam. Niet alle rechters zijn rechtvaardig.