Topsport en studie zijn niet makkelijk te combineren. De Erasmushogeschool stelt zich flexibel op om die combinatie iets te vergemakkelijken.

Aan de Erasmushogeschool studeren elf topsporters. De school biedt hen ,studieflexibiliteiten' . Dat zijn geen studiefaciliteiten omdat de school vindt dat topsporters even veel inspanningen moeten leveren voor hun diploma als andere studenten.

Het behalen van een diploma blijft voorop staan, ook omdat de kans om door te stoten naar de wereldtop relatief klein is. De door sport gebeten studenten kunnen wel rekenen op sportieve en andere begeleiding, zodat ze tegelijk succesvol kunnen studeren en hun sportieve prestaties kunnen verbeteren.

Zo behoren verplaatsingen van lessen, stages of examens in functie van internationale wedstrijden tot de mogelijkheden. Het afleggen van examens buiten de normale zittijden, bijvoorbeeld omdat de sporter deelneemt aan de Olympische spelen, kan voorlopig nog niet.

,,Door de studies is het enkel 's avonds mogelijk om te trainen'', zegt Sofie Robbrecht, topbadmintonspeelster. ,,Vrijaf nemen voor lessen is ook niet altijd een oplossing, want dan moet je ze inhalen. Ik zie niet echt een oplossing want voor mij primeert de school. Het is natuurlijk jammer dat het sportieve niveau verlaagt door de studies, maar ik wil koste wat het kost mijn diploma halen. Alleen dat geeft me zekerheid voor de toekomst. Als ik morgen mijn voet breek, kan het definitief gedaan zijn met topsport.''

Joost Borremans treedt haar volmondig bij. Hij speelt bij Duvel Puurs in ereafdeling volleybal. ,,Soms ben ik weg van half zeven 's morgens tot elf uur 's avonds. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik was vorig jaar drie dagen gehospitaliseerd omdat mijn lichaam na een schoolstage overbelast was. Negen uur sporten per dag en maar zes uur slapen is fysiek te belastend.''

,,Daarom ook wil ik zo snel mogelijk mijn diploma halen'', valt Sofie in. ,,Daar doe ik alles voor, soms ten koste van mijn sport. Ik ben vorig jaar vijftig plaatsen gezakt op de wereldranglijst omdat ik door mijn studies aan minder tornooien kan deelnemen. Het is frustrerend dat je ondanks het harde werken sportief toch achteruitgaat.'' (RMJ)